Ulaşım

Honda siber saldırı nedeniyle üretime ara vermek zorunda kaldı

Hidrojenle çalışan Honda Clarity'nin yeni modeli 2016'da yollarda olacak

Honda, Tokyo’da bulunan iç sunucularına düzenlenen bir siber saldırı nedeniyle üretimine küresel ölçekte bir gün boyunca ara vermek zorunda kaldı. The Financial Times’ın haberine göre, şirket virüsü pazartesi günü tespit etti. E-postaları ve dünya genelindeki fabrikalardaki diğer sistemleri etkileyen virüs nedeniyle şirket bazı çalışanlarını eve göndermek zorunda kaldı.

Haberde siber saldırıdan etkilenen tesisler arasında Honda’nın Türkiye’deki fabrikasının da bulunduğu belirtiliyor. Şirketin fabrikalarının büyük kısmında çarklar yeniden dönse de, ABD’nin Ohio eyaletindeki ve Türkiye’deki otomobil fabrikalarında üretimin hâlâ başlamadığı öğrenildi. Bunlara ek olarak, şirketin Brezilya ve Hindistan’daki motosiklet fabrikalarında da faaliyetler şu an için durmuş vaziyette.

Hâlihazırda dışarıya sızan bir müşteri veya çalışan bilgisi bulunmuyor. Bu da siber saldırının Honda’nın otomobil denetleme sistemini etkilemiş olabileceğini düşündürüyor. Ancak bunun şimdilik bir varsayımdan fazlası olmadığını belirtmek gerekiyor.

Siber saldırı Honda’nın iç sunucularına yönelik olsa da, otomotiv sektörünün daha gelişmiş güvenliğe ihtiyaç duyduğunu gözler önüne seriyor. Siber korsanların kısa mesajlarla otomobilleri kontrol edebildiği, hırsızların bir Tesla Model S’i anahtarlık hilesiyle çaldığı ve Fiat Chrysler’in bir siber saldırı sonunda 1.4 milyon otomobili geri çağırmak zorunda kaldığı daha önce görülmüştü.

Honda’dan konuyla ilgili olarak Engadget sitesine gönderilen açıklamada şu ifadeler yer alıyor: “Honda, ABD’deki bazı fabrikalarındaki üretimi de etkileyen bir siber saldırı yaşamıştır. Şu an için ortada kişisel bilgilerin kaybedildiğine yönelik bir kanıt yok. Pek çok fabrikada üretime başladık ve Ohio’da bulunan motor ve araba fabrikamızda da kısa süre içinde üretime dönmeye hazırlanıyoruz.”

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER