Ulaşım

Honda’dan elektrikli otomobiller için dev yatırım

honda elektrikli suv otomobil

Honda 2040 itibarıyla tamamen elektrikli veya yakıt hücreli otomobil satma hedefini geçtiğimiz yıl duyurmuştu. Akaryakıtla çalışan otomobillerden geçiş sürecini uygulanabilir hâle getirmek isteyen şirket, kullanıcılarına geniş bir sıfır salınımlı araç katalogu sunacağını duyurmuştu. Honda’dan yapılan son açıklamada, 10 yıldan uzun bir süreye yayılacak bu dönüşüm için 40 milyar dolarlık bir bütçenin ayrıldığı belirtildi.

Şirket, 2030’a kadar 30 elektrikli otomobil modelini duyurmayı ve yıllık üretim hacmini 2 milyon araca çıkarmayı hedefliyor. Honda 2020’li yılların sonuna kadar filosunun yüzde 40’ının elektrikli araçlardan oluşmasını da hedefleri arasında sayıyor.

TechCrunch sitesinin haberine göre, Honda süreci başlatmak için Japonya’da çok ucuz ve küçük bie elektrikli otomobil çıkaracak. 2024’te satışa sunulması planlanan bu otomobil için 8000 dolarlık bir fiyat belirlendiği söyleniyor. Prologue ve Acura modellerinin elektrikli versiyonlarını çıkaracak olan şirket, bu otomobilleri GM ile birlikte hazırlayacak. Bu araçlar Kuzey Amerika’da satılacak.

Honda ve GM kısa süre önce küresel bir mimariyi ve GM’in Ultium batarya teknolojisini kullanarak uygun fiyatlı elektrikli otomobiller geliştireceklerini açıklamışlardı.

Honda’nın elektrikli otomobillerle ilgili planlarının tamamı GM ile yapılan iş birliğini kapsamıyor. Şirket bir taraftan da pil üretimi için başka şirketlerle iş birliği yapmayı değerlendiriyor. Honda bir taraftan da katı hâl batarya teknolojisi için 2024’te hazır hâle gelecek bir tanıtım hattı hazırlıyor.

Honda CEO’su Toshihiro Mibe, elektrikli otomobil dönüşümündeki en önemli hedeflerinden birinin Çin’de güçlü bir yer edinmek olduğunu hatırlattı. Çin hâlihazırda dünyanın en büyük elektrikli otomobil pazarı konumunda.

İLGİLİ HABERLER