Teknoloji

Honda’nın ünlü robotu Asimo emekliye ayrılıyor

honda asimoHonda’nın sevimli, insansı robotu Asimo için yolun sonu geldi. Şirketten yapılan açıklamada robotun üretiminin sonlandırılacağı açıklandı. Honda Asimo teknolojisini hasta bakımı ve ulaştırma gibi pratik alanlarda kullanmaya yönelik çalışmalarını sürdürecek.

“Advanced Step in Innovative Mobility” (Yenilikçi Mobilitede İleri Adım) kalıbının kısaltmasından doğan bir isme sahip olan Asimo için çalışmalar 1980’lerde başlamış, robotun hazır hâle gelmesi ise 2000 yılını bulmuştu. İki ayağı üzerinde yürüyebilen ilk robot olan Asimo; hareket eden birden fazla nesneyi algılayabilmesi, mesafeler konusunda doğruya yakın tahminlerde bulunabilmesi, nesnelerin yönünü tespit edebilmesi, sesli komutları ve jestleri anlayıp yorumlayabilmesi ve sensörleri sayesinde otonom olarak hareket edebilmesi gibi yetenekleriyle dikkat çekmişti. 1.30 metre uzunluğunda ve 54 kilogram ağırlığında olan robot, 51.8 V lityum-iyon piliyle 1 saat boyunca çalışabiliyor.

Asimo’nun 18 yıl boyunca medyayla olan ilişkisinin oldukça sıcak olduğu söylenebilir. Eski ABD Başkanı Barack Obama ile futbol oynayan, şov programlarına katılan ve dans gösterileri sergileyen robot, medyaya aradığı malzemeyi fazlasıyla vermeyi başarmış görünüyor.

Honda Asimo ile başladığı robot yolculuğunda sıradaki adımları konusundaki bilgileri CES 2018’de kamuoyuyla paylaşmıştı. Şirket, etkinlikte kullanıcılara farklı işlerde yardımcı olacak dört robotu gözler önüne çıkarmıştı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER