Ulaşım

Honda 5G ile otomobilleri arasında bağlantı kuracak

honda 5g
Honda NeuV

Japonya merkezli SoftBank özünde bir mobil operatör olsa da, geniş faaliyet sahası ve yatırımlarıyla büyük bir teknoloji şirketine dönüşmüş durumda. Akıllı otomobiller de milyar dolarlık yatırımlar yapan SoftBank’in ilgi alanları arasında bulunuyor. Bu alandaki çalışmalarında SoftBank’e bir diğer Japon devi Honda eşlik ediyor. SoftBank’in desteği sayesinde Honda 5G teknolojisini benimseyecek ilk şirketlerden biri olacak gibi görünüyor.

İki şirket arasındaki işbirliğinin meyveleri yavaş yavaş ortaya çıkıyor. Honda’nın yapay zekâ destekli konsept araçları NeuV ve Sports EV’nin altyapısında SoftBank’in de hatırı sayılır bir desteği bulunuyor. Sürücüsüz otomobiller için kendisine 2025’i hedef olarak belirleyen Honda, bağlı otomobiller projesinde bir sonraki aşamaya geçmeyi planlıyor. Bir sonraki aşamanın merkezinde ise 5G yer alıyor.

SoftBank hâli hazırda Japonya’da 5G testlerini sürdürüyor. Şirket, 5G hizmetlerini 2020 itibarıyla hayata geçirmeyi planlıyor. SoftBank, bu tarihten önce Honda’nın otomobillerinin 5G şebekesi üzerinde birbirleriyle nasıl iletişim kurduğunu görmek adına testler yapacak.

Honda 5G testlerini Hokkaido’daki tesislerinde gerçekleştirecek

Honda 5G testlerini Hokkaido’da bulunan kendisine ait Takasu Test Merkezi’nde gerçekleştirecek. SoftBank, 2018’de 6.8 kilometre uzunluğundaki piste 5G baz istasyonlarını yerleştirecek. Honda’nın bu merkezde test ettiği otomobiller, birbirleriyle kablosuz şebekeler üzerinden iletişim kuracak. İki şirket de testlerin sonuçlarını değerlendirerek otomobillerdeki yerleşik teknolojileri geliştirmeye çalışacak. Bu deney kapsamında SoftBank de ilk defa 5G şebekesinin gücünü şehir dışındaki bir bölgede ölçmüş olacak.

İLGİLİ HABERLER