Manşetler

İkonik fotoğraf uygulaması Hipstamatic, sosyal ağ özellikleriyle geri dönüyor

hipstamatic
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Hipstamatic, 2010 yılında, erken dönem akıllı telefon fotoğrafçılığının en popüler uygulamalarından biriydi. Ancak, Instagram’ın renkli sosyal ağıyla birlikte geride kaldı. Şimdi on yılı aşkın bir süre sonra, Instagram’ın başarısını sağlayan sosyal ağ özellikleriyle iOS App Store‘da yeniden canlanıyor.

Aslında, yeni sosyal ağ, ilk Instagram sürümlerine çok benziyor. Fotoğrafçılara, kronolojik bir beslemeye resim yayınlama ve fotoğraflarını arkadaşlarıyla veya benzer düşünen kullanıcılarla paylaşma imkanı sunuyor. Instagram, bu basit formatı çoktan terk etti, algoritmalarla ve Reels gibi özelliklerle platformunu doldurdu.

Hipstamatic’in bundan pek ilgisi yok gibi görünüyor ve bu, modern Instagram deneyiminden rahatsız olanlar için iyi haber olabilir. Örneğin, kullanıcılar, en fazla 99 kişiyi takip etme sınırına tabi tutuluyor. Bu, onu benzer platformlardan ayıran ve daha küçük bir topluluk olarak kalmasını sağlayan bir özellik olabilir.

Hipstamatic’in simge niteliğindeki filtreleri ve lensleri yine var

Elbette, yeni platform hâlâ ikonik kamera filtrelerini ve lenslerini, çeşitli görsel efektler eklemek için sunuyor ve fotoğrafları başka bir uygulamaya geçmeye gerek kalmadan düzenlemek için bir dizi araç da mevcut. Platform, hâlâ iOS’a özel ve tamamen reklamsız. Hipstamatic’in eş kurucusu Lucas Buick, uygulamanın bir “topluluk üyelik programı” ile destekleneceğini söylüyor, ancak ne kadar ücret alınacağı, ne zaman kullanıma sunulacağı veya herhangi bir avantajın kilidini açıp açmayacağı hakkında bilgi vermiyor.

Bu yeniden faaliyete geçiş, Hipstamatic’in Instagram ile rekabet etmeye hiç çalışmadığını iddia eden Buick’e rağmen, çeşitli benzerlikler gösteriyor. Ne var ki, 2011’de Instagram’ın popülaritesi arttıkça, bu uygulama gözden düştü. Instagram, sadece sosyal ağ yeteneklerine sahip olmakla kalmayıp, aynı zamanda tamamen ücretsizdi, Hipstamatic ise 1,99 dolar ücretle indirilebiliyordu. Daha sonra, indirme ücreti kalktı ve 2019’da, analog kamera uygulaması olarak yeniden faaliyete geçti, ancak eski ihtişamının gölgesinde varlığını sürdürdü.

Yeni sosyal platformu ise, sadece Instagram ile değil, aynı zamanda bugün var olan VSCO gibi diğer fotoğrafçılık temelli sosyal ağ uygulamalarıyla da rekabet etmek için zorlu bir mücadele içinde olacak. Hipstamatic’in sosyal ağ özellikleri, diğerleriyle kıyaslandığında oldukça temel seviyede görünüyor. Üstelik diğer çoğu platform zaten video temelli özelliklere yöneldi. Ancak başarı, illâ ki rakip platformların üstünde hakimiyet kurmakla ilgili olmak zorunda değil. Belki de Hipstamatic, bir niş ve hipster fotoğrafçılık ağı olarak kendi ritmine kavuşabilir.

İLGİLİ HABERLER