Ulaşım

Hindistan şöförlerin işlerini korumaları için sürücüsüz otomobilleri yasaklayacak

Sürücüsüz otomobiller ABD’den Güney Kore’ye, Almanya’dan Avustralya’ya kadar pek çok ülkede test ediliyor. Ancak Hindistan bu ülkelerden biri olmayacak gibi görünüyor. Ülkenin ulaştırma ve otoyollardan sorumlu bakanı Nitin Gadkari, sürücüsüz otomobillere izin vermeyeceklerini ve bu konuda net olduklarını belirtti. Ancak Hindistan sürücüsüz otomobil yasağını güvenlik endişeleri nedeniyle uygulamayacak.

Bakan Gadkari’nin sürücüsüz otomobillere bu kadar sert biçimde karşı çıkmasının temelinde istihdam kaygıları yatıyor. Hint bakan, “Hiçbir teknolojinin insanların elinden işlerini almasına izin vermeyeceğiz. İşsizlik olan bir ülkede insanların işlerini elinden alacak bir teknolojiye izin veremezsiniz.” şeklinde konuştu.

Hindistan’a 22 bin ticari sürücünün olduğunu sözlerine ekleyen Gadkari, devletin önümüzdeki yıllarda 5 bin profesyonel sürücüyü daha yola çıkarmak için eğitim tesisleri açmayı planladığının d altını çizdi.

Hindistan sürücüsüz otomobil için uygun ülkeler arasında sayılmıyordu

Gadkari’nin açıklamaları kapıyı tamamen kapatsa da, Hindistan daha önce de sürücüsüz otomobiller için uygun ülkeler arasında değerlendirilmiyordu. Eski Uber CEO’su Travis Kalanick ve Google CEO’su Sundar Pichai, yaptıkları açıklamalarla bu durumu dile getirmişlerdi. Plansız yollar ve kaotik trafik, sürücüsüz otomobil teknolojisinin Hindistan’da kullanımının önündeki başlıca engeller olarak değerlendirilmişti.

Hint şirketi Tata Elxsi, ülkedeki yolların koşulları doğrultusunda hazırlanmış bir pistte sürücüsüz otomobilleri test ederek bu sorunların üstesinden gelmeyi amaçlıyor. Şirketin test ortamında yayalar, hayvanlar, sinyal vermeden şerit değiştirenler ve eksik sinyalizasyon gibi gerçek trafiği yansıtan pek çok unsur bulunuyor. Gadkari’nin açıklamalarının ardından bu testlerin sürüp sürmeyeceği ise şimdilik bilinmiyor.

İLGİLİ HABERLER