Teknoloji

Hindistan’da kapsamlı kripto para yasağı yolda

twitter bitcoin

Hindistan kripto para sahipliği konusunda kapsamlı bir yasak getirmeye hazırlanıyor. Reuters’ın haberine göre; kripto para ticaretinin, madenciliğinin, yayınlamanın, transferinin ve sahipliğinin yasaklandığı bir yasa taslağı hazırlanıyor. Yasanın geçmesi durumunda Hindistan dünyanın en sıkı dijital para yasasına sahip olmuş olacak.

Yasa taslağına göre, hâlihazırda elinde kripto para bulunanların bunları altı ay içinde likite çevirmesi gerekiyor. Yasaya uyulmaması durumunda nasıl cezalar uygulanacağı ise şu an için belirsizliğini koruyor. Ancak 2019’da gerçekleştirilen devlet destekli bir panelde kripto para bağlantılı suçlar için 10 yıla varan hapis cezaları uygulanabileceği belirtilmişti. Yetkililer hazırlıklarda sona yaklaşıldığını belirtirken, taslağın sunulması konusunda henüz bir takvimin oluşturulmadığı ifade edildi.

Hindistan kripto para yasasına ilişkin planlarını ilk olarak geçtiğimiz ocak ayında kamuoyuyla paylaşmıştı. O dönemde yapılan açıklamada da tüm kripto paraların yasaklanabileceği, ancak blockchain teknolojisini teşvik etmek amacıyla bazı istisnaların uygulanabileceği ifade edilmişti. Hindistan bütün bu hazırlıkları kendi kripto parasını çıkarmak için yapıyor.

Hiçbir ülkede bu kadar sert bir kripto para mevzuatı uygulanmadığını belirtmek gerekiyor. Çin’de bile kripto para ticareti yasak olsa da, bu paralara sahip olmak suç teşkil etmiyor.

Hindistan kripto para ticareti konusundaki sert tavrını daha önce de göstermişti. Ülkenin merkez bankası, 2018’de bankaların kripto para ticareti yapmasını yasaklamıştı. Bu karar, 2020’de yüksek mahkeme tarafından geçersiz ilan edilmişti.

İLGİLİ HABERLER