Teknoloji

Hindistan Apple’a büyük potansiyel vadediyor

iphone-6s-inceleme-9

Araştırma şirketi IDC tarafından yayınlanan ve Hindistan akıllı telefon pazarını mercek altına alan son rapor, ortaya ilginç bir görsel koyuyor. Raporda yer alan ve üreticilerin pazar paylarını gösteren dilimli grafikte iPhone ismine rastlanmıyor. Hindistan’daki akıllı telefon üreticileri içinde 18. sırada yer alan Apple, sadece yüzde 0.9’luk bir pazar payını elinde bulunduruyor. Cupertino merkezli şirketin en büyük rakiplerinden Samsung ise Hindistan akıllı telefon pazarının yüzde 29’luk kısmına hakim durumda. Söz konusu hakimiyetin sağlanmasında Galaxy Grand Prime ve Galaxy J2 gibi uygun fiyatlı ve 4G destekli cihazlar önemli rol oynuyor.

4G destekli cihazlarla birlikte Hindistan akıllı telefon pazarında önemli bir değişim yaşanıyor. Ülkedeki akıllı telefon sevkiyatının yılın üçüncü çeyreğinde ikinci çeyreğini neredeyse üçe katlaması, bu değişimin boyutlarını gözler önüne seriyor. Ancak bu değişim, Hindistanlı müşterilerin uygun fiyatlı cihaz tercihinin de değiştiği anlamına gelmiyor. Ülkedeki popüler telefonların fiyatı halen 150 dolar seviyesinin altında yer alıyor. Küresel akıllı telefon pazarının yavaşlamaya başladığı bir dönemde Hindistan pazarının yüzde 21.4 oranında büyümesi, ülkenin potansiyelini ortaya koyuyor. Bu potansiyel Apple için de işlenecek yeni bir maden niteliği taşıyor. Ancak Hindistan nüfusunun büyük kısmının Apple’ın mevcut akıllı telefonları için gerekli maddi güce sahip olmadığını belirtmek gerekiyor.

Söz konusu maddi problemin çözümü için öneri ise Hindistan Başbakanı Narendra Modi’den geldi. Geçtiğimiz eylül ayında Apple CEO’su Tim Cook ile bir araya gelen Modi, şirketin Hindistan’da üretim merkezi kurmasını teklif etti. Bu yolla üretim, lojistik ve dağıtım maliyetlerinin düşmesi, Apple’ın Hindistan pazarına daha uygun fiyatlar sunmasını mümkün hâle getiriyor. Çinli üretici Lenovo, kısa bir süre önce bu yöntemle Hindistan pazarına girmiş ve sevkiyatlarında belirgin bir artış sağlamayı başarmıştı. Bu noktada Apple’ın daima en yüksek kâr marjını yakalama stratejisinin söz konusu yöntemle pek örtüşmediğini belirtmekte fayda var.

Tim Cook ve Hindistan Başbakanı Narendra Modi arasındaki görüşme ve ülkenin akıllı telefon pazarının büyümeye devam etmesi, Apple’ın Hindistan’daki varlığını geliştirme konusunda oldukça istekli olduğunu gözler önüne seriyor. Şirket kısa süre önce Hindistan pazarındaki yıllık gelirini 1 milyar doların üstüne taşısa da, ülkedeki pek çok kişi için ikinci elde sahip olunabilen bir arzu objesi olarak kalmayı sürdürüyor.

İLGİLİ HABERLER