Teknoloji

Yeni e-posta servisi Hey’de ücretsiz hesap açabilirsiniz

Yeni e-posta servisi Hey'de ücretsiz hesap açabilirsiniz

Basecamp tarafından geliştirilen yeni e-posta servisi Hey, yeni bir servis olmasından daha çok bir süredir Apple’ın App Store politikalarına karşı verdiği savaşla gündemde yer buluyor. Bu servis, herhangi bir davet kodu olmadan herkesin erişimine açıldı.

E-posta servisinin herkese açılmasının yanında Hey için güzel bir haber daha var: Apple, Hey’in App Store’un dikkat çekilen yönergelerini karşılayacak şekilde sunduğu  sunduğu güncellemeyi kabul etti. Uygulamanın 1.0.3 versiyon numaralı güncellemesi yayınlandı. Bu sayede ücretsiz ve 14 gün boyunca geçerli olacak bir Hey hesabını iOS kullanıcıları da cihazlarından açabilecekler. Böylelikle uygulama daha indirildiği ilk andan itibaren, Apple’ın deyimiyle “işlevsel” hâle gelmiş oldu. Ayrıca Hey, bu güncellemeyle birlikte çok kullanıcılı kurumsal hesaplar için destek de ekledi. Apple başlangıçta Hey’nin tamamen tüketici odaklı doğasıyla ilgili bir sorun çıkarmıştı.

Hey ilk olarak yıllık 99 dolarlık kullanım ücreti olan ve sadece davet usulü çalışan bir servis olarak çıkmıştı. Tamamen yeni bir e-posta servisi olan Hey, gelişmiş sıralama seçenekleri ve kişi taraması gibi bazı özellikler sunuyor.

Hey ile ilgili olaylar, yeni e-posta servisinin haziran ayının ortalarından itibaren çıkmasıyla birlikte başladı. Apple ilk başta Hey uygulamasının iOS App Store’a girmesine izin verdi. Ancak daha sonra Hey tarafından gönderilen ve hata düzeltmeleri içeren bir güncelleme Apple tarafından kabul edilmedi. Hey’in iddiasına göre, Apple’ın komisyon aldığı uygulama içi satın alma seçeneğinin eklenmemiş olması App Store politikalarını ihlâl ediyordu. Hey, konuyu kamuoyuna taşıdı ve Apple’a seslendi. Basecamp’in CTO’su David Heinemeier Hansson, Apple’ın zorlamalarıyla “gangsterler” gibi davrandığını söyledi.

Apple başlangıçta tutumunda ısrar etti. Kullanıcıların bir uygulama indirdikten sonra, uygulama içinden satın alınamayan bir üyelik gerektirdiği için uygulamanın kullanılamaz olmasının uygulamalar için belirlenen kurallara aykırı olduğunu söyledi. Sadece sınırları çok dar bir çerçevede çizilen, Netflix gibi “Okuyucu Uygulamaları”nın istisna olduğunu kaydetti. Heinemeier Hansson ise, Hey’in uygulamayı Apple’ın uygulama içi satın alma sistemini veya Apple tarafından onaylanmış işlevselliği barındıracak şekilde güncellememesi durumunda, Apple’ın uygulamayı App Store’dan tamamen kaldırma tehdidinde bulunduğunu da öne sürdü.

Neyse ki, tansiyon düştü, her iki taraf da geri adım attı. Apple, Hey’in geri çevrilen hata düzeltmesini onayladı ve şirkete Apple’ın kurallarını karşılayacak bir uygulama versiyonu oluşturması için süre tanıdı. Yeni versiyonda sözü edilen 14 gün boyunca ücretsiz olan, sonrasında ise devamı için yılda 99 dolarlık ücret ödenmesi gereken e-posta hesabı açma imkanı sunuldu. Apple ise WWDC 2020’de geliştirici kurallarında sessiz sedasız biçimde bir değişiklik yaptı ve geliştiricilere App Store yönergelerinin ihlâliyle ilgili resmi olarak itiraz hakkı tanıdı. Ayrıca yönerge ihlâlleri nedeniyle uygulamalar için hata düzeltmeleri içeren güncellemeleri geciktirmeyeceğinin de sözünü verdi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER