Teknoloji

Hayabusa2 topladığı örnekleri Dünya’ya getirdi

hayabusa2
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Japonya’nın Hayabusa2 uzay aracı, bundan yaklaşık iki yıl önce Ryugu isimli astereoitten topladığı örnekleri Dünya’ya getirmeyi başardı. Japonya Uzay Araştırma Ajansı (JAXA), örnek kapsülünün 6 Aralık itibarıyla Avustralya’ya iniş yaptığını açıkladı. Açıklamada inişin “kusursuz” olduğu belirtildi.

Uzay aracı 2019’un şubat ayında Ryugu’ya iniş yapmıştı. Örnek toplamak için astereoitin yüzeyine bir kurşun gönderilmiş ve böylelikle toz ve kayaların havalanması sağlanmıştı. Örnek toplama görevinin 2018’in ekim ayında yapılması planlansa da, yüzey bilgilerindeki değişiklik nedeniyle görev birkaç ay ertelenmişti.

Hayabusa2’nin uzaydaki macerası devam ediyor. Japonya’nın uzay aracı 1998 KY26 olarak anılan küçük bir asteroit üzerinde çalışacak. Hayabusa2’nin 2031 yılının temmuz ayında Dünya’ya geri dönmesi planlanıyor.

Hayabusa2 tarafından getirilen asteroit örnekleri, beklentileri karşılamaları durumunda bilimsel çalışmalar için çok değerli olabilir. Ryugu sayesinde Güneş Sistemi’nin ilk dönemlerine dair daha fazla bilgi edinilebilecek. Özellikle de asteroitlerin Dünya’ya organik madde taşıma sürecinin detaylarının netleşmesi amaçlanıyor.

İLGİLİ HABERLER