Teknoloji

Hasselblad’in 400 megapiksellik kamerası 2.4 GB’lık fotoğraflar çekiyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Bundan birkaç yıl önce Hasselblad, H5D medium format fotoğraf makinesinin 200 megapiksel çözünürlüklü, Multi-Shot versiyonunu çıkarmıştı. Şimdi H6D’nin 400 megapiksel çözünürlüklü versiyonu H6D-400c ile piksel sayısı çılgınlığı bir boyut üste taşınıyor.

Hasselblad’in Multi-Shot teknolojisi aslında çok basit bir mantıkla çalışıyor. Dört adet 100 megapiksel çözünürlüklü fotoğraf çekiliyor. Sensör her bir çekimde bir piksel kaydırılıyor. Daha sonra da sensörün yarım piksel kaydırılmasıyla iki çekim daha yapılıyor. Çekilmiş altı fotoğrafın birleştirilmesiyle toplamda 23200 x 17400 piksel, yani 400 megapiksel çözünürlüklü tek bir 16-bit TIFF görüntü dosyası elde ediliyor. Bu dosyanın büyüklüğü de 2.4 GB oluyor.

Fotoğraflar o kadar büyük oluyor ki, çekilebilmesi için kameranın bir bilgisayara bağlanması gerekiyor.

Açıkçası, bu tür bir sensör kaydırma tekniği biraz zaman alıyor. Bu nedenle en çok, çok sabit sahneler için uygun olacaktır. Çocuğunuzun doğum günü veya mezuniyet törenini 400 megapiksel çözünürlükte çekmek çok mantıklı olmayabilir. Ancak çok yüksek bir noktadan bir şehrin manzarasını yakalamak istiyorsanız, o hâlde Hasselblad H6D-400c’yi kullanabilirsiniz.

Aslında hem kullanışlı olduğu alanlar, hem de fiyatı H6D’nin bu modelinin daha çok kurumsal amaçlara uygun olduğunu gösteriyor. Kamera mart ayında, 47 bin 995 dolarlık yurt dışı fiyatıyla çıkacak.

İLGİLİ HABERLER