Teknoloji

Harvard Üniversitesi’nde öğrencilerin derse katılımını takip için amfilere gizlice kamera yerleştirildi

harvard-universitesi-101114

Dünyanın en iyi üniversitelerinde bile öğrencilerin derslere sürekli devam etmesini sağlamak zorlu bir görev olabiliyor. Harvard Üniversitesi bu zorlu görevi biraz daha kolaylaştırmak adına tartışmalı bir araştırma programını başlattı. Üniversite amfilere gizlice yerleştirilen güvenlik kameralarıyla öğrencileri derslere katılmaya zorlamayı ve teşvik etmeyi amaçlıyor. İlk etapta ders veren öğretim görevlileri ve öğrencilerden gizli tutulan bu bilginin geçtiğimiz hafta düzenlenen bir fakülte toplantısında açığa çıktığı belirtildi.

Geçtiğimiz bahar döneminde yürütülen projede amfilere yerleştirilen kameraların her dakika fotoğraf çektiği belirtildi. Dekan yardımcısı Peter Bol, çekilen fotoğrafların bir bilgisayar yazılımıyla analiz edildiğini ve derslere katılan öğrencilerin sayısının ölçüldüğünü dile getirdi. Bol fotoğrafların daha sonra imha edildiğinin altını çizdi.

Ancak üniversite yönetiminin öğretim görevlilerini ve öğrencileri izlendikleri konusunda bilgilendirmemesi tepkiyle karşılandı. Bol durumun gizli tutulmasının nedenini doğru verilerin toplanması isteğine bağlarken, araştırmanın belli öğrencileri takip veya öğretim görevlilerini analiz etmek için kullanılmadığını vurguladı. Araştırmayla elde edilen verilerin daha sonra öğretim görevlileriyle paylaşıldığı ifade edildi.

Harvard’da gerçekleştirilen bu araştırma, toplulukların bilgisi dışında bir deney veya araştırmaya dahil edilmelerine yönelik tartışmaları yeniden gündeme getirdi. Facebook’un birkaç yıl önce bir psikoloji deneyi için kullanıcılarının Haber Kaynaklığında çeşitli oynamalar yaptığı da bu yıl içinde ortaya çıkmış, şirket gelen tepkilerin ardından kamuoyundan özür dilemek zorunda kalmıştı.

İLGİLİ HABERLER