ManşetlerTeknoloji

HarmonyOS Next şu anda sadece Çin’e özel bir işletim sistemi olacak

huawei harmonyos next

Huawei, giderek daha fazla cihazda kendi geliştirdiği işletim sistemi HarmonyOS’e yer veriyor. Türkiye’deki duruma baktığımızda, yaklaşık iki yıldır ülkemizde satışta olan çeşitli Huawei akıllı saat ve tablet modellerinde HarmonyOS’in yüklü olarak geldiğini gördük. Şimdilerde Huawei, HarmonyOS Next adını verdiği gelecek nesil sürüm üzerinde çalışıyor. Bu sürümün Android APK’larını desteklemeyecek olması, kafalarda çeşitli soru işaretleri yarattı. Ancak aldığımız bilgiler, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu, Çin dışındaki kullanıcılar için endişelenecek bir durumun olmadığını gösteriyor.

HarmonyOS, Huawei’nin belirttiğine göre, Nesnelerin İnterneti (Internet of Everything – IoE) çağında gereksinimlere yanıt verecek şekilde tasarlanmış bir işletim sistemi. Çeşitli cihazlarda akıllı ve bağlantılı bir kullanım deneyimi vadeden, ortak bir dili destekleyen bir platform sunuyor. Kısa zamanda büyük bir yaygınlık kazanan HarmonyOS 4 ise, sadece üç ay içinde 100 milyonu aşkın cihaza yüklenmiştir.

HarmonyOS Next ile birlikte Huawei, bu işletim sistemi için yeni bir aşamaya geçmeye hazırlanıyor. Daha önce belirtildiği gibi, bu işletim sistemi sürümünde APK desteği olmayacak, Android Açık Kaynak Projesi izleri de arındırılıyor. Ancak bu sürüm şu an için sadece Çin’de kullanılabilir olacak. Çin dışında bulunan cihazlar için herhangi bir HarmonyOS Next yayılım planı şu an için öngörülmüyor. Yani, HarmonyOS Next Çin dışına çıkmayacak. Zaten bu ülkede Google uygulamaları ve servisleri aktif olmadığı için, söz konusu eksiklik herhangi bir sıkıntı yaratmıyor.

Türkiye’deki Huawei mobil cihazlarının kullanımında bir değişiklik olmayacak

Yani, Çin dışındaki Huawei kullanıcıları söz konusu olduğunda, herhangi bir değişiklik olmayacak. Bu kullanıcılar, EMUI işletim sistemine ve Android tabanlı uygulamalarla ilgili kullanım alışkanlıklarını sürdürecekler. Huawei’nin, Türkiye’nin aralarında bulunduğu bu pazarlardaki mevcut işletim sistemi ve uygulama ekosistemi stratejisi aynı kalacak.

Diğer bir deyişle, Türkiye’nin de içinde bulunduğu ülkeler için, Android uygulamalarının yüklenebildiği, GBox ve bunun gibi servislerle Google uygulamalarının etkinleştirilebildiği EMUI yüklü Huawei telefonları göreceğiz. Tabletlerde HarmonyOS’i sunan Huawei, Türkiye’nin de bulunduğu Çin dışındaki ülkelerde, yine eskiden olduğu gibi tablete özel HarmonyOS sürümleri sunmaya devam edecek. Kısacası, önceki deneyimde ve alışkanlıklarda herhangi bir değişiklik olmayacak.

Video: Huawei P60 Pro İncelemesi

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER