Teknoloji

Halide Mark II yepyeni özellikler ve fiyatlandırma ile sunuluyor

halide mark ii
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Halide, popüler iPhone kamera uygulamasının Halide Mark II olarak adlandırılan yeni bir sürümünü dağıtıma çıkardı. Yeni sürüm birçok yeni özellikle birlikte geliyor. Bunlar arasında yenilenmiş tasarım, yükseltilmiş RAW işleme ve yeni bir fiyatlandırma modeli bulunuyor.

Halide, Mark II’nin işlerinizde engel çıkarmamayı amaçlayan “baştan aşağı yenilenen tasarıma” sahip olduğunu söylüyor. Uygulamayı hangi iPhone modeliyle kullanırsanız kullanın, tüm fotoğraf kontrolleri artık başparmağınızın yakınında olacak. Yeni bir yazı tipi de var. Hatta ekranınızın sol alt köşesinde duran, çektiğiniz son karenin önizlemesi gösteren küçük pencere bile iPhone’unuzun ekranının kavisine uyuyor. Bunların tümü, Apple’ın varsayılan kamerasını her gün kullanan kişilerin rahat hissetmelerini sağlamak için. Ancak her zaman olduğu gibi Halide, bir sürü gelişmiş fotoğrafçılık hilesi de barındırıyor.

Uygulamanın yeni Mark II sürümü artık hem RAW hem de iPhone’un yazımsal olarak işlenmiş fotoğraflarını Halide’ın Coverage olarak adlandırdığı bir özellik aracılığıyla aynı anda çekebiliyor. Çoğu fotoğraf filtresi ve sosyal medya uygulaması RAW resimleri kabul etmez, ancak RAW’ın faydası, herhangi bir işlem uygulanmamış bir fotoğraf almanız ve daha sonra bunların üzerinde daha rahat şekilde düzenleme yapabilirsiniz. Coverage’ın yararı, bir fotoğraf çektiğinizde iki resim sunmasıdır. Birini sosyal medyada hemen paylaşabilir, diğerini de daha sonra düzenlemek için kullanabilirsiniz. Bununla birlikte, Coverage varsayılan olarak kapalı şekilde geliyor..

Ayrıca Halide Mark II, kaydırıcıları veya seviyeleri ayarlamanıza gerek kalmadan 17 adımlı bir işlemle tek bir RAW görüntüsünü “akıllıca” geliştiren yeni bir Instant RAW özelliği de sunuyor. Halide, duyuruyu gerçekleştirdiği blog yazısında “Instant RAW, tamamen düzenlenmemiş bir RAW ile tamamen işlenmiş bir JPEG arasında bir orta nokta olarak çalışabilir.” diyor. Şirket, The Verge sitesine yaptığı açıklamada ise bir Instant RAW görüntüsünün, Apple’ın Smart HDR işleminin uygulandığı bir görüntüden alabileceğiniz JPG’den farklı görüneceğini söylüyor. Ayrıca, Halide’ın görüntü işleme yaklaşımının sinema fotoğrafçılığının nasıl geliştiğine göre modellendiğini belirtiyor. (İsterseniz RAW görüntülerinizi daha kapsamlı düzenleme için Darkroom gibi diğer uygulamalara da gönderebilirsiniz.)

halide mark ii

Halide, Mark II’nin “ProRAW’a hazır” olduğunu söylüyor. Bu da Apple bu özelliği iPhone 12 Pro ve 12 Pro Max için yıl sonuna kadar dağıtıma çıkardığında, yeni formatın en baştan destekleneceği anlamına geliyor. Buna ek olarak Halide, kullanıcıların uygulamadaki özellikler aracılığıyla ve fotoğraf kavramlarını açıklayarak fotoğrafçılık hakkında daha fazla bilgi edinmesine yardımcı olmak için uygulamada 10 günlük bir kurs da sunuyor. Bloga göre kurs, “hem yeni hem de deneyimli kullanıcılar” için tasarlanmış.

Bununla birlikte, tüm bu değişiklikler fiyatlandırmada bir değişiklik ile birlikte geliyor. Halide’ın orijinal sürümü tek seferlik para verilen ücretli bir uygulamaydı. Ancak şimdi bu uygulama için ödeme yapabileceğiniz birkaç farklı yol bulunuyor.

Eğer Halide için zaten ödeme yaptıysanız, Mark II’yi ücretsiz şekilde edinmenin yanı sıra tüm avantajların içinde bulunduğu bir yıllık abonelik almaya hak kazanırsınız. Daha önce uygulama için ödeme yaptıysanız ve bugün daha önce Mark II’ye yükseltmeyi denediyseniz ancak ödeme isteği görüyorsanız, tekrar kontrol edin. Halide, bunun bir hatadan kaynaklandığını ve sorunu düzeltmek için bir güncellemenin yayına girdiğini söylüyor.

Yeni bir Halide kullanıcısıysanız, birkaç seçeneğiniz vardır. En baştan şu anda 279.99 TL olan ücreti ödeyerek bu uygulama için bir kez ödeme yapabilirsiniz. Halide, uygulamaya yeni özellikler eklendikçe bu tek seferlik fiyatı artırmayı planladığını söylüyor. Ayrıca Halide, “üyelikler” olarak adlandırdığı abonelikler de sunuyor. Başlangıç için yıllık ödeme 72 TL olarak belirlendi. Bu fiyatın da yakın gelecekte artacağı belirtiliyor.

Halide, en sonunda abonelik fiyatını artıracağını öngörüyor, ancak bir sonraki üyelik yılı için ödeme yapmaya karar verirseniz, ilk ödediğiniz fiyatı koruyacağınızı da söylüyor. Üyelikler, özel uygulama simgeleri içeren “temel Halide deneyiminin üzerinde ve ötesinde avantajlara” sahip olacak. Ancak, ödeme yapmadan önce yeni uygulamada sunulan yenilikleri deneyimlemek isterseniz, bir haftalık ücretsiz deneme imkanından yararlanabilirsiniz.  

Genel olarak Mark II, Halide hayranları için oldukça kapsamlı bir güncelleme gibi görünüyor. Eğitim araçları, daha gelişmiş mobil fotoğrafçılığı denemek isteyen ancak nereden başlayacağını bilmeyenler için de faydalı görünüyor. Halide Mark II, şimdi App Store’dan orijinal uygulamanın bir güncellemesi olarak dağıtılıyor.

İLGİLİ HABERLER