DosyaManşetler

Hâlâ Windows 7 bilgisayar kullananlar için önemli sorular ve cevapları

microsoft windows 7
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Bir devir kapanmak üzere. Microsoft Windows 7 için sunduğu desteği 14 Ocak 2020 tarihinde sona erdiriyor.

Eğer hâlâ on yaşındaki işletim sistemini kullanıyorsanız, daha fazla güncelleme, hata düzeltmesi veya benzeri destekleri alamayacaksınız demektir. Yaşlı işletim sisteminin fişinin çekilmesi ne anlama geliyor? Bununla ilgili detayları aşağıda özetliyoruz.

Windows 7 bilgisayarım çalışmayı bırakacak mı?

Hayır, tam anlamıyla değil. Sadece daha fazla güvenlik güncellemesi almayacaksınız. Bunun dışında sisteminizi çalışmayı sürdürecek, ancak sorunlara çözüm getirilmeyecek, tehlikelere karşı korunamayacaksınız.

Windows 10’a terfi etmeli miyim?

Bir zamanlar, Windows 10’un ilk çıktığı zamanlarda, bu işletim sistemine geçiş ücretsiz olarak gerçekleştirilebiliyordu. Ancak 16 Temmuz 2016 tarihinde bu süre doldu.

Eğer o zamanlar herhangi bir sebepten dolayı ücretsiz terfi imkanından yararlanmadıysanız, o hâlde yükseltme için para ödemeniz gerekiyor. Fiyatların da çok düşük olmadığını söylememiz gerekiyor.

Mevcut bilgisayarım Windows 10 yükseltmesini çalıştıracak mı?

Büyük ihtimalle çalıştırır. Görünürde hafif bir işletim sistemi olmasına rağmen, Windows 10 çoğunlukla daha modern bilgisayarları hedefliyor. Belki bazı durumlarda istediğiniz gibi performans göstermeyebilir. Bu nedenle yeni bir masaüstü veya dizüstü bilgisayar satın almak sizin için daha mantıklı bir çözüm olabilir.

Dosyalarımı yeni bir bilgisayara aktarabilir miyim?

Bunun için çeşitli yöntemler var ve hangisini kullanacağınız daha çok neyle çalıştığınıza bağlı. Harici bir taşınabilir disk kullanmak çözümlerden bir tanesi. Yedekleme ve Kurtarma özelliğini kullanarak yükleme sırasında dosyalarınızı yeni işletim sistemi ortamına taşıyabilirsiniz.

Microsoft ise bulut depolama servisi OneDrive’ın kullanılmasını öneriyor. Her türlü yedeği çevrimiçi ortamda alabilir ve daha sonra da yeni kurulumunuzla kolaylıkla eşzamanlayabilirsiniz. Ne var ki, dosyalarınızın miktarı fazlaysa, OneDrive’ın ücretsiz planı sizin için yeterli olmayacaktır. Ayda 4,30 TL karşılığında 100 GB’lık depolama alanı edinebileceğiniz gibi, ayda 35,99 TL ya da yılda 359,99 TL ödeyerek 1 TB OneDrive depolama alanına Office 365 aboneliğiyle birlikte sahip olabilirsiniz.

Terfi istemiyorum, Windows 7 ile mutluyum

Son karar size kalmış, kimse sizi zorlamıyor. Ancak uygulamaları güncellemek ya da bilgisayara cihaz bağlamak gibi durumlarda uyum sorunlarıyla karşılaşmanız daha yüksek ihtimal taşıyacaktır. Bunun yanı sıra korumanız olmayacağı için, gelecekte güvenlik açıklarına karşı daha hassas olacaksınız.

İLGİLİ HABERLER