Manşetler

Hakim Lucy Koh Samsung’un Apple’ın patentlerini bilerek ihlâl etmediğine karar verdi

Apple ve Samsung arasında yaklaşık iki yıldır sürmekte olan hukuk savaşının önemli bir ayağı sona doğru yaklaştı. Geçtiğimiz yaz sonunda jüri kararı açıklanan ve Samsung’un Apple’a 1.049 milyar dolar tazminat ödenmesine kanaat getirilen davanın hakimi Lucy Koh Samsung’un Apple patentlerini kasten ihlâl etmediğine hüküm getirdi.

apple-samsung-logo

Davanın jürisi Samsung’un Apple’a ait yedi farklı tasarım ve işlev patentinden beş tanesini bilerek ihlâl ettiği kararını vermişti. Bu durum Samsung’un ödemesi gereken tazminat miktarını daha da artırabilirdi. Ancak jüri kararı sonrasındaki dönemde Samsung’un hukuk ekibi Koh’tan bu karar için red isteğinde bulunup bulunmayabileceğini sordu. Koh da Samsung’un isteğine olumlu yanıt verdi.

Koh’un kaleme aldığı karar metninde, kastın varlığının kabul edilmesi için Apple’ın Samsung’un hareketlerinin geçerli bir patentin ihlâlini gösterdiğine dair nesnel bir kanıt göstermesi gerektiğini belirtti. Samsung, Apple’ın patentlerinin geçersiz olduğuna inanmasına dair çeşitli sebeplerinin bulunduğunu iddia etmişti, bu nedenle Samsung ihlâlde bulunmuş olsa bile bu durum söz konusu hareketlerin kasten yapıldığına dair bir kanıt oluşturmuyor. Ayrıca Koh Samsung’un argümanlarının bilerek yapılmış bir ihlâl ihtimalini dikkate almamak için yeterli olduğunu kaydetti. Diğer bir deyişle, Koh Samsung’un tüm bu hareketleri yanlış olmadığını düşünerek yaptığı şeklindeki savunmasına ikna olmuş gibi görünüyor.

Sonuç olarak Apple, kasti şekilde yapıldığı iddiasıyla jürinin kestiği faturanın artırılması yönündeki talebine bir karşılık bulamamış olacak. Bu noktada bilerek ihlâl durumunun söz konusu olmamasına rağmen jüri kararıyla kesilen 1.049 milyar dolarlık tazminatın aynen geçerli olduğunu belirtelim. Buna rağmen, Koh’un kararının Samsung’un zararlarını teoride de olsa daha da azalttığını söyleyebiliriz.

İlgili >> The Verge

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER