Teknoloji

Güney Kore sürücü belgelerini akıllı telefona taşıdı

güney kore

Günümüzde akıllı telefonlar pek çok şey için kullanılıyor. Bu kullanım alanları arasına resmi kimlik belgelerinin saklanması da girmiş gibi görünüyor. Güney Kore, ülkede faaliyet gösteren üç telekom operatörünün ortak çalışmasıyla sürücü belgelerini akıllı telefona taşıdı. Mevcut bir doğrulama uygulamasından yararlanılarak dijitalleştirilen sürücü belgeleri, marketlerde yaş sınırlaması olan ürünlerin satın alınmasında kullanılabilecek.

Mobil operatörler K Telecom, KT ve LG Uplus, doğrulama teknolojileri üzerine çalışan ATON ile birlikte dijital sürücü belgesini hâlihazırda mobil ödemelerin doğrulanması için kullanılan PASS uygulamasına entegre etti. Kore Ulusal Polis Dairesi (KNPA) de projenin tarafları arasında bulunuyor.

Dijital sürücü belgesi önümüzdeki aydan itibaren mevcut belgeyi yeniden çıkarmak veya yenilemek için kullanılabilecek. Yani önümüzdeki dönemde dijital ehliyetler Güney Kore’de bir tür standart hâlini alacak.

Sürücü belgesi sahipleri, bilgilerini uygulamaya kaydederek dijital ehliyetlerini oluşturabilecek. Bu bilgilerle sürücünün fotoğrafının, bir barkodun ve QR kodunun bulunduğu dijital bir ehliyet hazırlanacak. Ekran görüntüsü alınamayan bu ehliyette sürekli hareket eden bir animasyon katmanı ve sıfırlanan kodlar bulunacak. Servise kayıtta sadece tek bir akıllı telefon kullanılabilecek ve hassas veriler blockchain teknolojisiyle korunacak.

Güney Kore, PASS uygulamasının daha geniş ölçekli kullanımı konusunda istekli görünüyor. SK Telecom’un başkan yardımcısı ve blockchain çalışmalarından sorumlu olan Oh Se-hyeon, koronavirüs salgınıyla birlikte yüz yüze olmayan servislerin kullanımının arttığını; bu servislerde de PASS uygulamasıdan yararlanmayı istediklerini dile getirdi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER