Manşetler

GSMA’den Türkiye’ye mobil iletişim sektöründen alınan vergileri düşürme çağrısı

Avea’nın 2012’nin ilk çeyreğine ait finans raporunu açıkladığı basın toplantısında CEO Erkan Akdemir’e devletin aldığı vergilerden artık pek bahsetmediği söylenmiş ve yoksa artık bu vergilerin kanıksanmış mı olduğu şeklinde bir soru sorulmuştu. Akdemir ise vergi konusunda şikayetlerinin hâla devam etmekte olduğunu dile getirmişti.

Sektörün içindekiler devletin aldığı vergilerden yakınıyor. Webrazzi’nin de belirttiği gibi, devlet şu anda farklı kalemlerden oluşan bir vergi paketini mobil kullanıcılara yansıtıyor. Bunların başında yüzde 25’lik Özel İletişim Vergisi geliyor. İthal edilen her bir mobil cihazın maliyet, sigorta ve nakliye ücretine kesilen yüzde 25 oranındaki Özel Tüketim Vergisi de aslan payını bulunduranlar arasında yer alıyor. Her yeni SIM kart satın alındığında ödenen 37 TL’lik vergi de ayrı bir yük. Yüksek vergiler artık sadece yurt içinde değil, yurtdışında da dikkat çekmeye başladı. GSMA, yani GSM Birliği de Türkiye’ye mobil kullanıcılardan alınan vergileri düşürme çağrısında bulundu.

GSMA Kamu Politikalarından Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Gabriel Solomon mobil sektörün geçen yıl 28.8 milyar TL’lik Türkiye ekonomisine yüzde 2.3’lük katkıda bulunduğuna dikkat çekti. GSMA’in Deloitte işbirliğiyle hazırladığı raporda Türkiye mobil iletişim sektörüyle ilgili ilginç bir ayrıntı da yer alıyor. Buna göre devlet GSM sektöründen aldığı toplam vergide indirime gitse, kısa vadede vergi gelirlerinde bir düşüş olsa da, 2016 yılında şu anda alınan oranı geçmesi gibi bir durum söz konusu. Yani, sürümden kazanma fırsatı ortada durmakta. Halbuki şu anda hüküm süren yüksek vergiler nedeniyle hem mobil teknolojinin kullanımı düşük seyrediyor, hem de devletin kasasına giren vergi geliri azalıyor.

İlgili – Webrazzi

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER