Teknoloji

GSM standardında keşfedilen güvenlik açığı kötü niyetlilere cihazı ele geçirme şansı veriyor

GSM standardının geniş bir kullanım alanı var. Ülkemizdeki üç mobil operatör de abonelerini GSM standardını baz alan şebekeler aracılığıyla konuşturuyor. Bir güvenlik araştırmacısının ortaya çıkardığı açık, GSMA standardının suçlular ve korsanlar tarafından kötüye kullanılıp GSM şebekesinde çalışan kurban cihazların ele geçirebileceğini gösteriyor. Kontrolü ele geçiren kötü niyetli kişi bu telefonla arama yapma veya yazılı mesaj gönderme imkânına sahip oluyor.

Reuters tarafından geçilen habere göre GSM standartları şu anda dünya genelindeki cep telefonlarının ve diğer mobil cihazların yüzde 80’inde kullanılıyor. Bu da milyarlarca cihazın tehdit altında olduğu anlamına geliyor. Bu tür bir saldırının daha önce gerçekleştirildiği ve özel cihazları hedef aldığı belirtiliyor. Ancak bu sefer etkilenme potansiyeli taşıyan cihaz sayısının daha fazla olduğu dile getiriliyor.

Almanya Güvenlik Araştırma Laboratuvarları’nın başındaki isim olan Karsten Nohl bu yeni açığın daha zalimce bir saldırıya olanak sağlayacağı ve kısa zaman aralığında binlerce telefonu hedef hâline getirebileceğini işaret ediyor. Saldırıyla birlikte kurban cihazların 900’lü hatlar benzeri yüksek dakika ücretine sahip hatları arayabilecek şekilde yönetilebileceğini ve bunun da korsanlar için büyük bir gelirin ortaya çıkmasına neden olabileceğinin altını çiziyor. Neyse ki, Nohl söz konusu açığın detaylarını düzenlenen konferansta daha fazla dile getirmemiş.

İlgili – Reuters

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER