Bilim

Greenpeace’ten Apple’a yenilenebilir enerji övgüsü

apple

Çevre örgütü Greenpeace bundan yaklaşık iki yıl önce Apple’ı bulut verileri için ”kirli enerji” kullanmakla suçlamıştı. İki yılın ardından Greenpeace bu sefer Apple’ı veri merkezlerinde yenilenebilir enerji kullandığı için övdü ve şirketi temiz enerji konusunda Silikon Vadisi’nin ”en yenilikçi ve en agresif şirketi” olarak tanımladı.

apple-bina-logo

Apple’ın veri merkezleri Greenpeace’in temiz enerji endeksinde 100 tam puan aldı. Şirketin bu başarısında veri merkezleri için enerji üretiminde kömür, nükleer veya doğal gaz kullanılmaması en büyük rolü oynarken; şirket aynı zamanda enerji şeffaflığı, yerleştirmesi, müdafaası ve sorumluluğu konusunda Greenpeace’ten ”A” notu alırken, enerji verimliliği notu olarak ”B” ile yetindi. Facebook da Greenpeace’ten 3 ”A” ve ”B” notu almayı başarsa da, temiz enerji endeksinde 49 puan alabilidi. Microsoft’un aynı endeksteki puanı ise 29 oldu.

Apple bugün ”A” ve ”B” notları aldığı kategorilerde bundan iki yıl önce ”D” ve ”F” notları alabilmişti. O dönemde veri merkezlerinde yenilenebilir enerji kullanımının sözünü veren şirket, bunun için Kuzey Carolina’nın Maiden şehrinde bulunan devasa tesisine 20 megawatt’lık bir güneş paneli ve 5 megawatt’lık yakıt hücre sistemi inşa etmişti. Bu yeni sistemle veri merkezindeki enerjinin yüzde 60’lık kısmını karşılayan Apple, kalan enerji ihtiyacını ise yerel ve yenilenebilir kaynaklardan elde etmişti. Kaliforniya ve Oregon eyaletlerinde bulunan veri merkezleri için rüzgar enerjisinden faydalanan şirket, Nevada’daki en yeni veri merkezi için jeotermal enerji kaynaklarından ve güneş panellerinden yararlanmayı planlıyor.

Apple’ı yeşil bir internet inşası için sektörde öncülük ettiği için öven Greenpeace, şirketin tecrübelerini sektörün diğer oyuncularına açmamasınıysa eleştirdi.

İlgili >> Greenpeace

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER