Teknoloji

GoPro iş gücünde yüzde 7’lik kesintiye gitti

gopro logo

Aksiyon kamerası pazarının önemli oyuncularından biri olan GoPro, iş gücünde yüzde 7 oranında bir kesinti gerçekleştirirken, yatırımcılarını satışların düşebileceği konusunda uyardı. Şirket, 2015’in dördüncü çeyreğine ait finansal sonuçlarını önümüzdeki hafta açıklamayı planlıyor.

Daha öncesinde 2015’in dördüncü çeyreği için 500 ila 550 milyon dolar arası bir gelir projeksiyonunda bulunan aksiyon kamerası üreticisi, beklentisini 435 milyon dolara çekti. Şirket, söz konusu değişiklikten 2015’in son çeyreğindeki kamera satışlarının öngörülen seviyede olmamasını sorumlu tuttu. GoPro, 2014’ün dördüncü çeyreğini 633.9 milyon dolar gelirle kapatmıştı. Sektör analistleri, 2015’in dördüncü çeyreği için şirketin 690 milyon gelir elde etmesini öngörmüştü. Tüm rakamlar bir arada değerlendirildiğinde, GoPro için işlerin arzulanan doğrultuda gitmediği daha iyi anlaşılıyor.

Kamera üreticisinin yaşadığı düşüşte çeşitli faktörlerin etkisi bulunuyor. Şirketin 2014’ün ekim ayından bu yana amiral gemisi bir ürün çıkarmaması, bu faktörler arasında ilk sırada yer alıyor. O dönemde piyasaya sürülen ve 2014’ün son üç ayında 2.4 milyon satış rakamına ulaşan Hero 4 Black ve Hero 4 Silver, şirketin 2014 sonunda etkileyici bir mali performans sergilemesinde önemli rol oynamıştı.

Ancak problemlerin tamamının çıtanın yükseğe yerleştirilmesine bağlı olmadığını belirtmek gerekiyor. 2015’te şirketin piyasaya sürdüğü tek heyecan verici cihaz Hero 4 Session olmuş ve küçük boyutlu kameranın fiyatının çok yüksek olduğu GoPro CEO’su Nick Woodman tarafından bile kabul edilmişti. Şirket, gelen eleştiriler sonucunda yıl sonundan önce Hero 4 Session fiyatını neredeyse yarıya indirmişti. Şirketin özellikle medya alanında yoğunlaşan diğer girişimleri de, düşen satışlardan doğan boşluğun kapatılması konusunda pek yeterli olmuş gibi gözükmüyor.

Şirketin hedeflenen geliri yakalayamamasının faturası ise, tahmin edilebileceği üzere, çalışanlara çıktı. Kamera üreticisinden yapılan açıklamada, yeni ürün kategorilerine girilirken iş gücünde kesinti yapmanın zorunlu olduğu belirtildi. Şirket tarafından yatırımcılara gönderilen açıklamada, 2015’in sonu itibarıyla çalışan sayısının 1500’ün bulduğu belirtildi ve iş gücünde gerçekleştirilen kesintinin 5 ila 10 milyon dolar arasında bir mali yük getireceği, ancak sonunda kaynakların temel büyüme girişimlerine aktarımının kolaylaşacağı ifade edildi.

GoPro’nun bahsettiği temel büyüme girişimleri içinde insansız hava araçları ve sanal gerçeklik ön plana çıkıyor. Geçtiğimiz yıl düzenlenen Code konferansında ilk drone’u Karma’yı tanıtan şirket, CES 2016’da da son kullanıcılar için hazırladığı 360 derece kamerasını görücüye çıkararak sanal gerçeklik konusundaki iddiasını ortaya koymuştu.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER