Teknoloji

Google’ın yeni Chromebook Plus sertifikasyonu kaliteyi garanti altına almayı hedefliyor

google chromebook plus

Google, alıcıların kaliteli Chromebook’ları kolayca belirleyebilmeleri amacıyla Chromebook Plus adında yeni bir sertifikasyon duyurdu. Bu sertifikasyon, Intel’in Evo programı gibi belirli minimum gereksinimleri karşılayan dizüstü bilgisayarlara verilecek. Bu sayede teknik özellikler konusunda fazla bilgisi olmayan alıcılar bile, bir ürün üzerinde “Chromebook Plus” etiketini gördüklerinde, Google’ın bu ürünü kaliteli bulduğunu anlayabilecekler.

Chromebook Plus sertifikasyonunun gereklilikleri

Chromebook Plus sertifikasyonunu alabilmek için cihazların belirli teknik özelliklere sahip olması gerekiyor. Bu özellikler şunlar:

  • Intel Core (i3 veya daha üstü) veya AMD Ryzen 7000 CPU
  • En az 1080p çözünürlükte IPS panel
  • 1080p web kamerası
  • 8GB RAM
  • 128GB depolama alanı

Google’ın bu sertifikasyonu duyurmasında dikkat çeken bir eksiklik var: batarya ömrü. Aslında, Google’ın basın bülteninde “batarya ömrü” ifadesi bir kez bile geçmiyor.

Google sözcüsü Peter Du, konu ile ilgili olarak, “Tüm Chromebook’ların iç test standartlarına göre 10 saat batarya ömrü gereksinimini karşılaması gerektiğini” belirtti. Chromebook Plus için 1080p ekran veya 8GB RAM gibi yeni bir gereklilik olmasa da, Chromebook Plus laptop’ların bu gereksinimi de karşılaması gerektiği vurgulandı.

Chromebook Plus sertifikasına sahip cihazlar, birkaç özel AI destekli özelliklere erişim sağlayacak. Bu özelliklerden bazıları geçtiğimiz hafta bir basın etkinliğinde demo olarak gösterildi. Bu özellikler arasında, Google Fotoğraflar’da sihirli silgi aracı (otomatik olarak arka plan ögelerini kaldırabilen), video konferanslarda ışık ve gürültü iptalinde iyileştirmeler ve Çevrimdışı Dosya Eşitleme (Drive’dan cihazınıza otomatik olarak dosyaları indiren) bulunuyor.

Chromebook Plus ürünleri, ayrıca Web üzerinden Photoshop’a üç aylık abonelik ve GeForce Now’ın öncelikli tier’ına üç aylık abonelik ile birlikte geliyor.

Chromebook Plus sertifikasyonlu ilk cihazlar

Chromebook Plus sertifikasyonunu alan ilk cihazlar arasında Lenovo IdeaPad Gaming ChromeBook Plus 16, Lenovo IdeaPad Flex 5i Chromebook Plus 14, Lenovo IdeaPad Slim 3i Chromebook Plus 14, HP Chromebook Plus x360 14 ve Chromebook Plus 15.6, Acer Chromebook Plus 515 ve 514 modelleri bulunuyor.

Chromebook Plus sertifikasyonu, alıcıların kaliteli bir Chromebook satın alırken daha bilinçli olmalarını sağlamayı amaçlıyor. Ayrıca, bu sertifikasyon sayesinde, üreticiler de kalite standartlarını karşılayan ürünler sunma konusunda daha fazla motive olacaklar. Chromebook Plus, alıcılar için kalite garantisi ve üreticiler için de bir kalite göstergesi olma potansiyeline sahip.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER