Teknoloji

Google’ın yeni arama güncellemesi adı çıkmış korsan sitelerini daha aşağı itecek

google-korsan-film-191014-1Google ve içerik hakkı sahipleri lobisi yıllardır birbiriyle kavgalı ve bu durum Google web’in kayıtlarını tuttuğu ve web de korsan medya içeriği barındırdığı süre boyunca devam edecek gibi görünüyor. Ancak Google büyümesine paralel olarak korsana karşı da çeşitli hamleler yapıyor.

Müzik endüstrisiyle YouTube üzerinden korsan müziği bitirmek için işbirliği yapıyor, ayrıca Google Play altında kendi kitap, film ve müzik mağazaları bulunuyor. Geçtiğimiz yıl telif hakkı ihlâllerine karşı savaşına yönelik bir rapor yayınlayan Google yatırımcılarını,  YouTube ve Arama içerisinde korsan trafiğinin küçük bir dilimi barındırdığı konusunda ikna etmişti. Bu yıl da benzer bir rapor yayınlandı ve bu rapor bazı yeni detaylar içeriyor.

Google’ın raporunda şeffaflık raporlarında düzenli olarak yayınlanan bazı bilgilerden özetler bulunuyor. DMCA, yani dijital içerik hakları korumasına bağlı olarak yapılan kaldırma taleplerinde büyük artış var. 2013 yılında 224 milyon talep geldi ve bunların yüzde 99’u kaldırmayla sonuçlandı, halbuki 2012 yılında 57 milyon talep gelmiş ve bunların yüzde 97.5’ine olumlu cevap verilmişti.

google-korsan-film-191014-2

2012 yılında Google büyük miktarda kaldırma talebi alan siteleri arama sonucu sıralamalarında alta itmeye başlamıştı. Bu son raporda, gelecek hafta içinde daha katı kuralları getirecek yeni bir güncellemeden bahsediliyor. Adı kötüye çıkmış bazı sitelerin sıralamalarını gözle görülür oranda etkileyecek şekilde düzenlemelerin yapıldığı belirtiliyor. Ayrıca bu sistem DMCA nedeniyle sıralaması indirilmiş birçok siteye açılan arama sonuçlarını veren otomatik tamamlama tahminlerinin sıralamalarını da düşürecek.

Arama içinde korsanı büyük oranda teşvik eden otomatik tamamlama tahminlerinin kaldırılmasına başlanmıştı. Ancak Google’ın getireceği sistem bu hamleyi gölgede bıracak kadar daha geniş kapsamlı olacak gibi görünüyor. Adı kötüye çıkmış olan siteler için durum daha da dramatik olacaktır.

İLGİLİ HABERLER