Ulaşım

Google’ın sürücüsüz otomobilleri Kaliforniya’da yola çıkabilecek

google-surucusuz-otomobil-240813

Google’ın sürücüsüz otomobil projesinde son birkaç yılda önemli bir ilerleme kaydedilmiş durumda. Şirketten yapılan açıklamaya göre, otomobiller insan müdahalesi olmadan gerçekleştirilen testlerde 1.1 milyon kilometreyi herhangi bir kaza geçirmeden kat etti. Ancak bu testlerin gerçekleştirildiği alanlar birkaç kapalı yol ve seçilmiş bölgelerle sınırlı kalmıştı. Bu aydan itibaren Google ve birkaç otomobil üreticisi daha sürücüsüz otomobillerini Kaliforniya yollarında test edebilecek.

Eyaletin Motorlu Taşıtlar Dairesi geçtiğimiz hafta Kaliforniya’nın herkese açık yollarında sürücüsüz otomobil testlerinde gerçekleştirilmesi için 29 izin dağıttı. Bu 29 izinden 25 tanesini alan Google, modifiye ettiği Lexus SUV’leri Kaliforniya yollarına çıkarabilecek. Geriye kalan izinler ise Audi ve Mercedes-Benz arasında eşit olarak paylaşıldı.

Kaliforniya’da 2012’de geçen bir yasayla sürücüsüz otomobil testlerinin önü açılmış, ancak testlerin gerçekleştirilmesi Florida ve Nevada eyaletlerinde olduğu gibi bir onaya bağlanmıştı. Kaliforniya’da nitelikli herhangi bir organizasyon sürücüsüz otomobil testleri için başvurabiliyor. İlk otomobil için 150 dolar ödeyen şirketler, ekstra her otomobil için 50 dolar ödemek zorunda. Otomobillerin testi için ödenen sigorta maliyeti ise 5 milyon dolara kadar çıkabiliyor. Gelişen teknolojiyi meşrulaştırma ve düzenleme amacıyla tasarlanan izin sistemi, Kaliforniya’yı araştırma ve geliştirme çalışmalarının merkezinde tutmayı amaçlıyor.

İLGİLİ HABERLER