Teknoloji

Google’ın SPDY testi web sayfalarının yüzde 23 daha hızlı yüklendiğini ortaya çıkardı

Google, web’in geleceğine yönelik çalışmalar yapıyor ve bu çalışmaların en önemli noktasını web üzerinde gezinmemizi sağlayan HTTP sisteminin optimize edilmesi oluşturuyor. SPDY olarak adlandırılan web protokolü web sayfalarının daha hızlı yüklenmesi amacıyla tasarlandı.

Google, SPDY’nin mobil kullanıcılara ne kadar hızlı bir web deneyimi sunduğunu göstermek amacıyla Android için Chrome çalıştıran bir Galaxy Nexus üzerinde SPDY ile temel HTTP’yi karşılaştırdı. Testte popüler web sitelerinden 77 sayfa seçildi ve bu sayfaların açılış hızları SPDY’nin açık ve kapalı olduğu durumlarda karşılaştırıldı. Pratikte SPDY’nin web sitelerinin ortalamaya göre yüzde 23 daha hızlı yüklenmesini sağladığı ortaya çıktı.

SPDY’nin geliştirme çalışmaları Kasım 2009’dan beri sürüyor ve aslında şimdiye kadar aralarında Firefox, Amazon Silk ve Google Chrome’un da bulunduğu çeşitli internet tarayıcılarına katkı yapmaya başladı. SPDY’nin temelinde bulunan sıkıştırma, çoklama ve trafik önceliklendirme gibi teknikler sayesinde normal HTTP’ye göre verimlilik artırılıyor. Performans anlamında kaydedilen gelişim dikkat çekse de, SPDY’nin geliştirme çalışmaları henüz tam anlamıyla bitmedi. Performansın 3G ve 4G şebekelerine göre optimize edilmesi amacıyla çalışmalar sürdürülecek.

İlgili – Google Geliştiricileri
İlgili – Google (Mobil için SPDY)

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER