Teknoloji

Google’ın son şeffaflık raporu Temmuz-Aralık 2013’te gelen veri kaldırma taleplerini gösteriyor

Google Personal Search

Google’ın yayınladığı en son şeffaflık raporu daha önceki raporlarda olduğu gibi dünya çapındaki resmi makamlardan gelen veri taleplerini içeriyor. Ne var ki, diğerlerinden farklı olarak devletlerden alınan bir düzine veri kaldırma talebine de raporda yer veriliyor ve bu bir ilk olma özelliğini taşıyor. Bu sayede farklı birim ve kuruluşların dikkatini hangi türde içeriklerin çektiğini görme fırsatı elde ediyoruz. Raporda daha önceki dönemlere ek olarak, Temmuz-Aralık 2013 döneminde Google’a resmi makamlardan gelen veri kaldırma talepleri ve Google’ın bunlara karşı aldığı tutum gözler önüne seriliyor.

Raporda Türkiye’deki resmi makamlardan Google’a iletilen veri kaldırma talepleri de yer alıyor. Bundan bir yıl önceki altı aylık dönem için verilen örneklere baktığımızda, o zamanlar Türkiye’deki gündemle bağlantılı bazı veri kaldırma taleplerinin iletildiğini görüyoruz. Google bu taleplerin çoğuna kaldırılması talep edilen verileri kaldırmayarak cevap vermiş.

google-seffaflik-raporu-271213-2 google-seffaflik-raporu-271213-3 google-seffaflik-raporu-271214-1 google-seffaflik-raporu-271214-4 google-seffaflik-raporu-271214-5 google-seffaflik-raporu-271214-6

Google diğer ülkelerde de Türkiye’den gelen taleplere verdiği karşılıklara benzer karşılıklar veriyor. Bazı durumlarda ise içeriğe erişimin sadece talebin geldiği ülkede kısıtlanması yoluna gidiyor. Aşağıdaki kaynak bağlantıyı takip ederek Türkçe olarak da yayınlanan Şeffaflık Raporunu detaylıca inceleyebilirsiniz.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER