Manşetler

Google’ın sesli arama hizmeti Voice Search artık Türkçe’yi de anlıyor – Video

Arama devi Google’ın sadece arama hizmeti vermekle kalmayıp hayatımızı daha da kolaylaştırmak için çeşitli adımlar attığı bir gerçek. İlk etapta Google’ın anavatanında ve internete bağlanma oranının yüksek olduğu yerlerde sunulan bu hayat kolaylaştırıcı Google servislerinin artık fazla zaman geçmeden Türkiye’ye de gelmesi bir o kadar sevindirici. İşte o servislerden birisi daha, Google Voice Search, ya da Google Sesli Arama hizmeti artık Türkçe’den de anlıyor.

Şu anda Google üzerinden yapılan aramaların yaklaşık yüzde 10’u mobil cihazlar üzerinden gerçekleştiriliyor. 2015’te ise mobil cihazların internete bağlanmakta birincil cihaz konumuna yükseleceği öngörülüyor. İşte bu noktada şirketlerin mobil ortamdaki politikaları daha faza önem kazanıyor. Android ile mobil işletim sistemi cephesinde iddialı bir yerde duran Google, mobil uygulamalarıyla da Android’in ötesindeki platformlara da açılım gerçekleştiriyor. Google Sesli Arama servisi de Google mobil uygulamalar çatısı altında sunuluyor.

Google Sesli Arama servisini kullanmak için iPhone ya da Android 2.1 ve üstü işletim sistemiyle çalışan bir akıllı telefona sahip olmanız gerekiyor. iPhone kullanıcılarının App Store’daki Google Mobile App uygulamasını indirmesi gerek. Android 2.1 kullanıcıları ise Hızlı Arama Kutusu’nu cihazlarına yüklemeli, Android 2.2’de ise bu servis işletim sisteminin bir varsayılanı olarak sunuluyor.

Kurulum işlemini gerçekleştirdikten sonra tek yapmanız gereken ekranda göreceğiniz mikrofon ikonuna dokunmak ve aradığınız anahtar kelime veya kelime dizisini telefona söylemek. Yaptığımız testler Google Sesli Arama servisinin doğruluğunun yüksek olduğunu gösteriyor. Yine de, hızlı konuşmamaya veya aramak istediğiniz kelimeyi söylemeden önce ve söyledikten sonra bir es vermeye dikkat edin. Bu arada Ayarlar bölümünden sesli arama servisi için doğru dilin, yani Türkçe’nin seçildiğine emin olun, yoksa sizin söylediğinizden çok farklı kelimeler için sonuçlar dökülebilir.

Google Sesli Arama bu yılın sonunda BlackBerry sahipleri tarafından da kullanılabilecek.

Google Sesli Arama’nın nasıl çalıştığını iPhone’da sizin için test ettik. Bu videoyu izlemek size servis hakkında bir fikir verebilir. Daha fazla ayrıntıyı da aşağıdaki basın bülteninde bulabilirsiniz.

Video: iPhone’da Google Sesli Arama nasıl çalışıyor?

BASIN BÜLTENİ

Google’ın sesli arama hizmeti
Google Voice Search artık Türkçe!

Google’ın mobil cihazlar üzerinden sesli komutlarla arama yapma imkanı sunan hizmeti Google Voice Search, bundan böyle Türkiye’deki kullanıcıların da hizmetinde.

Kullanıcılara  aramak istedikleri kelimeleri söyleyerek internette arama imkanı tanıyan Google Voice Search artık Türkiye?de Türkçe olarak kullanılabilecek. Google Voice Search; Android işletim sistemini kullanan telefonlar ve iPhone tarafından destekleniyor*. Google’ın telaffuz edilen kelimeleri metin haline çeviren konuşma tanıma teknolojisinden faydalanan Voice Search, aranması istenen kelimeler elle girilmişçesine Google?da arama yapma imkanı sağlıyor. Sesli arama özelliğinin Android temeli cihazlara tamamıyla entegre edilmiş olması ise arka arkaya sesli aramalar yapmayı son derece kolay ve hızlı bir hale getiriyor.

Konuşmanın bir telefonla etkileşime geçmenin en rahat yolu ve yazmaktan daha hızlı bir yöntem olduğundan yola çıkarak hayata geçirilen Voice Search, öncelikle İngilizce, Çin Mandarini ve Japonca daha sonra ise Korece, Taiwan Mandarini, Fransızca, Almanca, İtalyanca, Çekçe, Lehçe, İspanyolca ve Türkçe için geliştirildi.

Yeni dil ve lehçeleri hizmetlerine dahil etmeye her zaman özen gösteren Google, Voice Search’ü uzun vadede tüm dillerde sunmayı hedefliyor. Voice Search geliştirilirken  oldukça titiz ve ayrıntılı bir çalışma gerçekleştiriliyor:  her ülkede anadil konuşur  insanlarla çalışarak haftalar boyunca telaffuz örnekleri toplanıyor ve hizmetin çalışmasını sağlayan modeller oluşturuluyor. Popüler arama terimleri restoranlar, kalabalık caddeler, araba içi gibi farklı akustik özellikler gösteren mekanlarda kaydedilerek, her bir dil için bir milyonu aşkın kelime barındıran kelime hazneleri oluşturuluyor. Hizmetin gücü farklı telaffuzların ve çevre koşullarının dahil edilmesinden geliyor.

Google Türkiye, Orta Doğu ve Afrika Pazarlama Direktörü Mustafa İçil konuyla ilgili olarak: “Voice Search’ü Türkçe olarak hizmete sunmaktan dolayı çok heyecanlıyız. Türkiye Google için önemli bir pazar ve dünya çapında sunulan Google hizmet ve ürünlerini Türkiye’deki kullanıcılar için lokalize etmek her zaman önceliklerimiz arasında bulunuyor.” şeklinde konuştu. Google Voice Search hakkında bilgi veren İçil: “Mobil cihazlara metin girmek özellikle hareket halindeyken zor hale gelen bir işlem olduğu için bu hizmetin kullanıcılarımız için çok faydalı olacağına inanıyoruz. Google Voice Search kullanıcılara aramak istedikleri terimleri sesli bir şekilde söyleyerek basitçe basitçe arama imkanı sunuyor. Bu bir sorunun cevabını veya bir restoranın yerini bulmak için alternatif ve daha kolay bir yol. ” dedi.

İlgili – Google Mobile

İLGİLİ HABERLER