Manşetler

Google’ın politikası Android’i standartlaşmaya doğru götürecek mi?

Google’ın tabletler için geliştirdiği işletim sistemi versiyonu olan Android 3.0 Honeycomb’a dair yaklaşımı, Google’ın bu işletim sisteminin kaynak kodunu OEM’lere açmaya yanaşmaması nedeniyle eleştirilere uğruyor. Görünüşe göre, arama devi dağınıklığı önlemek adına böyle bir tutum sergiliyor.

DigiTimes’ın kaynaklarından aldığı bilgilere göre Google Honeycomb yazılımını standartlaştırmakla kalmayıp, ARM ile birlikte Android 3.0’ın üzerinde çalışacağı yongasetleri de standartlaştırmayı planlıyor. Öte yandan, BusinessWeek’in iddiasına göreyse, çeşitli büyük şirketlerin yöneticileri Google’ın Android’in koduna bir an önce erişmek isteyen ortaklardan parçalanmayı önleyici maddeleri uyma konusunda ısrarda bulunduğunu, arayüz, servis veya uygulamalar üzerinde değişiklik yapma imkânını kısıtladığını doğruluyor.

Söz konusu standartlaştırmanın ana hatlarından söz edilmiyor, bu nedenle planların Android’in mevcut açık kaynak doğasına ne kadar uyacağını söylemek de zor. Kaynakların öne sürdüğü bir önermeye göre, Google Microsoft’un yaklaşımına yakın birşeyler yapmanın isteği içerisinde, bu nedenle ortaklarının altta yatan koda erişimini kısıtlamayı seçiyor.

Eğer bu doğruysa, Android’in tutarlılığının artmasını ve kullanıcılara cihazları için daha düzgün bir güncelleme planı sunulmasını bekleyebiliriz. Slashgear’ın haberine göre, ASUS’un dün düzenlemiş olduğu Eee Pad Transformer tanıtım toplantısında, şirketin sözcülerinden bir tanesi Google’ın cihazda yer alan ve ASUS tarafından geliştirilmiş batarya seviyesini gösteren özel duvarkağıdından memnun olmadığını dile getirdi. Bu, ASUS’un gerekli değişikliği yapabilmek için Android’in çekirdek kodunda oynamalar yaptığını açık şekilde ortaya koyuyor.

LG, Toshiba ve Samsung gibi şirketlerin Google’ın yeni kurallarından etkileneceğine inanılıyor. Ve gelen dedikodulara göre ABD’li adalet makamlarına Google’ın Android ve OEM şirketlerine dair tutumuyla ilgili çeşitli şikayetler iletilmeye başlanmış bile.

İlgili – DigiTimes
İlgili – BusinessWeek

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER