Teknoloji

Google’ın ”AdID” adında bir reklam takip aracı hazırlıyor

Google’ın internet kullanıcılarının hareketlerini takip etmek amacıyla bir sistem geliştirme yönünde çalışmalar yapıyor. USA Today’in haberine göre, ”AdID” adını taşıyacak olan bu servis reklamverenler için bir kimlik tanımlama metodu olacak ve üçüncü taraf HTTP çerezlerinin yerini alacak. Gazeteye konuşan bir kaynak, AdID verilerinin Google tarafından belirlenen kurallara ve gizlilik kontrollerine uymayı kabul eden reklamverenler ve çevrim içi reklam satış ağları ile paylaşılacağını dile getirdi.

google-kapi-logo

Google’dan konuya ilişkin olarak genel bir açıklama gelmezken, şirketten The Verge sitesine e-posta aracılığıyla yapılan açıklamada şirketin çevrim içi takip sistemleri üzerinde çalışmalar yapıldığı doğrulandı. Açıklamada Google’ın teknolojik genişlemelerin kullanıcıların çevrim içi güvenliğini geliştirirken, web ortamının ekonomik bakımdan canlı tutulmasına katkıda bulunacağına yönelik inancının altı çizildi. Aynı açıklamada hem Google’ın hem de diğer şirketlerin bu konuda çeşitli konseptlere sahip olduğu ancak bunların henüz gelişim sürecinde olduğu da ifade edildi.

USA Today’in haberine göre, Google önümüzdeki dönem içinde AdID için reklam endüstrisi, devlet kurumları ve tüketici gruplarıyla iletişim kurmayı planladığı belirtildi. AdID’nin kullanıcılara yeni tarayıcı ayarları sayesinde reklam takibini kısıtlamaya ek olarak belirlenen reklam takip şirketlerini doğrudan engelleyebileceği, ancak Google’ın sisteminin her yıl kendini sıfırlayabilecek bir yapıda olduğu öğrenildi. Şirketin kullanıcılarına gizli gezinme işlemleri için birden fazla AdID hesabı açma yetkisi vereceği de öne sürüldü. Google’ın çevrim içi reklam dünyasındaki gücü göz önüne alınınca gizlilik kuruluşları ve devlet kurumlarının  AdID’yi detaylı bir biçimde inceleyeceğini söylemek yanlış olmayacaktır.

İlgili >> USA Today, The Verge

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER