Manşetler

Google’ın 2011 üçüncü çeyrek finans raporu erken sızdı, hisse senetleri düşüş gösterdi

Google’ın geride kalan üçüncü mali çeyreğine ait sonuçlar yayınlanması gerekenden birkaç saat daha erken yayınlandı. Google olayla ilgili olarak Wall Street Journal’a yaptığı açıklamada baskı hizmetleri şirketi RR Donneley’nin Google’ın taslak şeklindeki finans raporunu yetkisi olmaksızın yayınladığını kaydetti. Bu şekilde erkenden ortaya çıkmış üçüncü çeyrek tablosuna göre şirket 14.1 milyar dolar gelir ve bunun üzerinden 2.18 milyar dolar net kâr elde etti. Önceki çeyrekte elde edilen 12.21 milyar dolar gelir sonucunda kâr hanesine yazılan 2.79 milyar dolar net tutar göz önünde bulundurulduğunda şirketin gelirlerini artırsa da aynı artışı kârına yansıtamadığı görülüyor.

Geçen yılın aynı döneminde şirket 9.72 milyar dolar gelir elde etmiş, bundan da 2.73 milyar dolar net kâr elde etmişti. Kârlılık açısından bakıldığında Google’ın performansında biraz düşüş olduğu görülüyor. Google’ın NASDAQ’ta işlem gören hisse senetleri bu bültenin yayınlanmasının ardından keskin bir düşüş yaşadı, yazıyı hazırladığımız şu sıralarda da düşüşün etkisi sürüyor. Ayrıca hisse senetlerinin satışları da durduruldu. Ortaya bu şekilde bir tablonun çıkmasına neden olarak arama devinin Wall Street’in beklentilerini karşılamaması gösterildi.

Taslak raporda satın alma süreci tamamlanan Motorola Mobility’nin rakamları da yer alıyor. Şirket geride kalan çeyrekte 2.58 milyar dolar gelir elde etti; bunun 1.78 milyar doları mobil, 797 milyon dolarıysa sabit haberleşme işleri tarafından karşılandı. Genel Kabul Görmüş Muhasebe İlkeleri bazında şirket 527 milyon dolar zarar etti. Operasyonel zarar Motorola Mobility’nin 1.25 milyar dolar gelir açıkladığı bir önceki çeyrektekinin iki katı oldu. Raporun ışığında Motorola Mobility’de işten çıkarmaların yaşanmakta olduğu da görülüyor. 30 Haziran tarihinde 54604 olan Google çalışan sayısı 53546’ya geriledi, bunların 17428’ini ise Motorola Mobility çalışanları oluşturuyor.

Raporun zamanından önce sızdığını, Google’ın henüz finans tablosuyla ilgili resmi açıklamayı yapmadığını belirtelim. Açıklamanın en tepesinde Larry Page’in yorumlarının beklendiği şeklinde bir ibare yer alıyor. Google’ın finans tablosuyla ilgili olarak düzenleyeceği telekonferans ABD Pasifik saatiyle 13:30’da, TSİ 23:30’da başlayacak. Bu toplantı sonucunda Google’ın finansal durumuyla ilgili daha net bir resim ortaya çıkacaktır.

İlgili >> SEC

İLGİLİ HABERLER