Teknoloji

Google’dan yepyeni bir internet tarayıcısı benchmark aracı: Octane

Google, Octane adı verilen yeni bir JavaScript benchmark aracı çıkardı. Bu benchmark aracı Google’ın V8 Benchmark Suite adı verilen paketine modern internet tarayıcısı kullanımını yansıtacak beş yeni test ekliyor. PDF dosyalarını yüklemek gibi görevlere Gameboy mimarisini emüle ederek 3D demosu çalıştırmak da eklendi. Google, SunSpider gibi popüler araçların yerini almayı amaçlıyor, bu uğurda mevcut benchmark testlerinin demode, yapay testlere güvendiğini, kullanıcının modern web üzerinde ne yaptığını doğru bir şekilde yansıtmadığını iddia ediyor.

Octane tüm platformlarda tarayıcı performansını ortaya koyacak puanlama sunuyor, ancak bunun gerçekten doğru sonuçlar yansıtıp yansıtmadığını görmek için yapılan testlerin sayısını artırmak gerekiyor. Mid 2011 serisi MacBook Air üzerinde yaptığımız Octane testlerinde Safari 7412, Chrome 9766, Firefox ise 6173 puan kaydetti.

Kullandığı internet tarayıcısının performansını görmek isteyenler aşağıdaki ilgili bağlantıyı takip edip kendi testlerini gerçekleştirebilir. Bu arada Google, her bir bileşenle hangi kriteri ölçtüğünü detaylandırdığı bir bilgilendirme sayfası da sunuyor. Bunun yanı sıra bir uyumluluk grafiği de benchmark aracıyla ilgili bilinen uyumluluk sorunlarını listeliyor. Görünüşe göre mobil tarafta Android internet tarayıcısı bu yeni testlerin bazılarıyla uyumsuz, Safari ve Chrome ise iOS kısıtlamalarına kurban gidiyor. Zaten iPhone 4 üzerinde gerçekleştirdiğimiz teste desteklenmeyen bileşenlerin bulunduğu ve bunların atlandığını gördük. Görünüşe göre Octane iyi hâle gelinceye kadar incelemelerimizde SunSpider’ı kullanmaya devam edeceğiz. Masaüstünde ise Internet Explorer 9 şu an için desteklenmiyor.

İlgili >> Google Octane, Chromium Blog

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER