Teknoloji

Google’dan yeni Wear OS sürümüyle ilgili dikkat çeken paylaşım

google wear os 3.0 qualcomm
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Resmi Wear OS Twitter hesabından yeni bir tweet, bugün akşam saatlerinde başlayacak I/O 2021’de Google’ın pek de hatırlanmayan akıllı saat işletim sistemine yönelik bir güncellemenin geleceğini işaret ediyor. Hatta Google’ın konferansta duyuracağı ürünleri denemek için hazırlanan “sanal korumalı alan” olan I/O Adventure sayfasında tamamen yeni bir Wear OS sürümünün bulunacağı da öne sürülüyor.

Wear OS, bu noktaya kadar uzun ve engebeli bir yolculuktan geçti. Yeni özellikler eklendi, ancak platformun ihtiyaç duyabileceği dramatik etki yaratacak yenilikler pek düşünülmedi. Geçen yıl Google, yeni bir klavye, Kutucuklar için üçüncü taraf uygulama desteği (Wear OS’nin göz atılabilir widget benzeri bilgilere cevabı) ve performans iyileştirmeleri ekledi. Ancak Wear OS’nin son büyük tasarım değişikliği, Kutucuklar’ın eklenmesi dışında, 2018’de gelmişti. Google’ın verdiği ipucu, Wear OS için üç yıl sonra kapsamlı yeniliklerin yolda olduğunu gösteriyor.

Hem Google’ın 2019’da Fossil’in akıllı saat teknolojisini satın alması, hem de 2020’deki Fitbit’i satın alma planları, konsept olarak giyilebilir cihazlara yeniden ilgi duyacağı umudunu yeniden canlandırdı. Özellikle Fitbit’i özümseme süreci, onunla birlikte gelen sağlık verilerinin gizliliği ile ilgili endişeler yarattı, ancak anlaşma 2021 yılı içinde onaylandı.

Bu arada, Google’ın diğer giyilebilir iş ortakları platformu yaşatmak için gayret gösterdi. 2019 model Gen 5 ve 2021 model Gen 5 LTE gibi Fossil akıllı saatleri, Qualcomm’un akıllı saat işlemcilerinin performansıyla sık sık sınırlanıyordu. Mobvoi, 2021 model TicWatch Pro 3 modelinde Wear OS’i ekranda ek bir katman oluşturup saati özel bir dizi uygulama ekelyip kaplayarak farklı bir yaklaşım benimsedi. Oppo da Wear OS tabanlı Oppo Watch ile benzer bir yaklaşımı benimsedi.

Google’ın yeni bir Wear OS sürümü çıkarmasıyla aynı zamanlara denk gelen bazı donanım dedikoduları da var. Samsung’un yeni akıllı saatlerinde Google’ın yazılımını kullanacağı ve kendi işletim sistemi Tizen’ı bırakacağı söyleniyor. Büyük ve güçlü bir yeni iş ortağı, giyilebilir ürünlere ve teknolojilere odaklanan kendi başına bir ekip ve Android 12’nin beklenen yeni görsel tasarımının Wear OS’a gelmesi olasılığı ile, Google’ın akıllı saatler için yepyeni bir planı var gibi görünüyor. BU plan da akşam saatlerinde netleşmiş olacak.

İLGİLİ HABERLER