Teknoloji

Google’dan kullanıcılara Wi-Fi şebekelerini kendi konum servisinden saklama fırsatı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Akıllı telefonlarda yer alan Google Haritalar veya diğer navigasyon servislerini giderek daha fazla kullanıyoruz. Öte yandan Foursquare veya Facebook gibi servisler üzerinden bulunduğumuz yeri belirtiyor, Twitter üzerinden geçtiğimiz mesajlara konum bilgisi de ekliyoruz. Tüm bunlar için kullandığınız akıllı telefon, tablet veya diğer mobil cihazların konum servislerine erişim izni vermeniz gerekiyor.

Konum servisleri kullanıcının bulunduğu yeri belirlemek için eğer varsa, cihazdaki GPS modülünü kullanıp GPS uydularıyla bağlantıya geçiyor. Bu yöntem biraz vakit alıyor, ayrıca pil tüketimi konusunda da oldukça cömert davrandığını söylemek gerek. Mobil bağlantı yöntemlerinden yararlanmak bu noktada daha hızlı ve verimli bir çözüm sunuyor. Bu noktada konum servisleri cihazınızın bağlı bulunduğu Wi-Fi şebekesini kullanarak da konum belirlemesi yapıyor. Ancak gizlilik konusunda endişe taşıyanlar için bu durum pek hoşa gidici olmasa gerek. Neyse ki, Google onların endişesini giderecek bir adım attı ve sahip oldukları Wi-Fi şebekesinin konum sunucusuna kaydedilmemesini sağlayacak bir çözüm sundu.

Evinizdeki, işyerinizdeki Wi-Fi şebekesinin SSID değerine, ya da günlük dilde konuşacak olursak görünen adının sonuna “_nomap” terimini eklerseniz, Google sizin Wi-Fi şebekenizi kullanarak konum belirleme işlemi yapmayacak. Örneğin, “Teknoblog” adlı bir Wi-Fi şebekeniz var ve bunu “Teknoblog_nomap” şeklinde yeniden adlandırırsanız, o hâlde Google Konum Servisi de yakındaki şebekeleri belirlemek için sizin Wi-Fi ağınızı göz ardı edecek.

Google, sunduğu bu çözümün diğer konum servis sağlayıcıları tarafından da kullanılmasını temenni ediyor.

İlgili – Google Blog

İLGİLİ HABERLER