Teknoloji

Google’dan kuantum bilgisayarların geleceğini etkileyecek önemli buluş

google kuantum bilgisayar
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Google, bilim dergisi Nature‘da yayınlanan yeni bir makalede kuantum üstünlüğe ulaştığını duyurdu. Bir ay önce Google’ın makalesi yanlışlıkla zamanından önce yayınlanmıştı. Duyuru da yapılan bu hatanın üstünden bir ay geçtikten sonra yapılmış oldu.

Şimdi her şey resmiyet kazandı, yani araştırmanın tüm detayları halka açıldı. Bilim camiası içinde de daha geniş bir kitle Google’ın ulaştığını söylediği şeyi tam anlamıyla inceleme ve sorgulama şansına sahip oldu.

Google, 54 kuantum bitlik Sycamore işlemcisinin bir hesaplamayı 200 saniyede yapabildiğini söyledi. Aynı hesaplamayı dünyanın en güçlü süper bilgisayarının yapmasının ise 10 bin yıl alacağı kaydedildi.

Rastgele üretilmiş sayıları da içeren hesaplamanın geleneksel, kuantum olmayan bir bilgisayarda yapılmasının imkansız olduğu da belirtiliyor.

IBM’den Google’ın iddiasına itiraz

Google’ın yendiğini söylediği süper bilgisayarı işleten şirket ve aynı zamanda önemli bir kuantum bilgisayar oyuncusu olan IBM, hiç de şaşırtmayacak biçimde Google’ın iddialarına itiraz etti. Açıklamanın öncesinde, pazartesi günü yayınlanan blog yazısında IBM, aynı işlemin klasik bir sistemde Google’ın iddia ettiği gibi 10 bin yılda değil, sadece 2.5 günde gerçekleştirilebileceğini söyledi.

IBM, Google’ın geleneksel süper bilgisayarın hesaplamayı ne kadar zamanda yapacağını hesaplarken yüksek miktardaki disk depolama alanını hesaba katmadığını da kaydetti.

IBM’in Google’ın başarısını gölgelemeye yönelik girişimlerine rağmen, birçok araştırmacı haberi memnuniyetle karşıladı. New York Times‘a görüşlerini belirten bilim insanları, Google’ın çığır açan buluşunu 1903 yılında Wright kardeşler tarafından gerçekleştirilen ilk uçak uçuşuna benzetti.

Kuantum bilgisayarların pratikteki görevler için kullanışlı hâle gelmesine hâlâ yıllar olabilir. Ancak Google’ın bulguları böyle bir geleceğin mümkün olduğunu açık şekilde gösteriyor.

İLGİLİ HABERLER