Teknoloji

Google’dan Andy Rubin’e göre Aliyun OS’in Android temelli olduğu tartışılmaz

Google, Acer’ın çıkarmayı planladığı Aliyun OS yüklü telefonu söz konusu işletim sistemini Android’in uyumlu olmayan bir yapısı olarak nitelendirerek engellemişti. O zamandan beri Google’dan Andy Rubin Acer ile Aliyun işletim sistemli telefon için çalışan Alibaba ile çeşitli açıklamalar yapmıştı. Son olarak Alibaba’nın başkan yardımcısı John Spelich’in Aliyun’un Android’in çatallaşmış bir versiyonu olmadığına yönelik sözlerine cevap olarak Rubin, Aliyun’un Android tabanlı işletim sistemi olduğunun tartışılmaz olduğunu kaydetti:

Aliyun OS’in Android ekosisteminin bir parçası olmadığını kabul ediyoruz ve uyumlu olmak korusunda herhangi bir gereksiniminiz yok.

Ne var ki, Aliyun’un Android’in çalıştırıcısını, çerçevesini ve araçlarını kullandığı gibi bir gerçek var. Ayrıca uygulama mağazanız (korsan Google uygulamalarını da içermek üzere) Android uygulamaları barındırıyor. Bu nedenle Aliyun’un Android platformunu baz aldığı ve OHA (Open Handset Alliance) tarafından platform için sarfedilmiş tüm yoğun emeğin avantajından yararlandığı tartışılmaz.

Eğer Android ekosisteminin avantajlarından yararlanmak istiyorsanız, o halde uyumlu olma konusunda karar verin. Bu kolay, ücretsiz, hatta size yardım bile ederiz. Ancak eğer uyumlu olmak istemiyorsanız, o zaman tek bir Android ekosistemi geliştirmek ve desteklemek için çalışan OHA üyelerinden yardım beklemeyin.

Amazon, OHA üyesi olmadığı için Android’in kıyılmış, modifiye edilmiş bir versiyonunu kullanmak konusunda herhangi bir sorun taşımıyor. Ancak Acer Open Handset Alliance kuruluşunun bir parçası, bu nedenle Google’ın ufalanmayı önleyici adımlarından bizzat etkilenebilir. Alibaba işletim sisteminin Android değil Linux temelleri üzerine inşa edildiğini söyleyedursun, Acer’ın Aliyun işletim sistemli telefonunun ortaya çıkışını görmek mümkün olmayacak gibi görünüyor.

İlgili >> Andy Rubin (Google+)

İLGİLİ HABERLER