EğlenceManşetler

Google’dan Android tabletler için yeni bir bölüm: Eğlence Alanı

google android eğlence alanı

Google çarşamba günü, Android tabletlerde en güçlü yönlerinden biri olan medya tüketimi ile ilgili yeni bir özelliği duyurdu. Basitçe bir şekilde “Entertainment Space”, yani “Eğlence Alanı” olarak adlandırılan bu özellik bu aydan itibaren ABD’deki Walmart mağazalarında satılan tabletlerde ana ekranın solunda yeni bir bölüm olarak yer alacak. Daha sonra ise yılın ilerleyen günlerinde Lenovo, Sharp ve diğerlerinin cihazlarına genişleyecek. Burası video (TV dizileri, filmler ve YouTube), oyunlar ve kitapları bir araya getiren her şeyi kapsayan bir merkezdir. Eğlence Alanı, Google’ın birkaç yıldır üzerine çalıştığı bir şey ve uzun zamandır Android tablet deneyiminde yapılan en önemli değişikliklerden biri olarak nitelendirilebilir.

Google’dan James Bender konuyla ilgili olarak yayınlanan bir blog yazısında, “Zaman kazanacak ve ne yapacağınızı, izlemek, oynamak veya okumak için uygulamalar arasında gidip gelmek zorunda kalmayacaksınız.” diye yazdı. “Abonelik içeren uygulamalarınızda oturum açtığınızda, Eğlence Alanı içeriğinizi size tek bir yerde gösterecek ve size göre uyarlanacak. Ve tabletinizi paylaşmak istiyorsanız, ailedeki herkesin kendi kişiselleştirilmiş profili olabilir.”

İzle bölümü temelde Chromecast’teki Google TV deneyimine benziyor, ancak görünüm bir tablet ekranı için küçültüldü. En üstte büyük bir afiş, ardından cihazınızda yüklü olan akış uygulamalarının bir listesi var. Daha sonra ise önerilere ulaşıyorsunuz. Bu içeriklerin hepsi Google TV servisinden çekiliyor. Yurt dışında satılan yeni Chromecast’lere sahip olanlar, “izlemeye devam et” gibi satırların tabletleriyle senkronize edildiğini görebilirler. Ayrıca, trend içerik ve kişiselleştirilmiş seçimlerden oluşan bir satır da var. Oynat tuşuna tıklatmak, bir videonun hangi uygulamadan geldiğine bakmaksızın onu başlatmayı sağlıyor. Google, önerilerinin kafa karışıklığını azaltmaya yardımcı olabileceğini umuyor.

google android eğlence alanı

Oyunlar alanına geçtiğimizde, denemek için önerilen oyunların yanı sıra cihazınızda bulunan oyunların listelendiği “Oynamaya devam et” bölümü bulunuyor. Ayrıca Google, oyunu indirmeyi beklemeden hemen oyuna girmenize olanak tanıyan “Anında oyun” oyunlarına dikkat çekmek konusunda daha iyi bir iş çıkarmaya çalışıyor. Bu bölüm de Eğlence Alanı içinde kendisine ait bir satıra sahip.

Sonuncusu, Google Play Kitaplar’da okumakta olduğunuz şeylere hızla geri dönmenizi sağlayan Kitaplar sekmesidir. Sesli kitaplar da burada yer alıyor. Google, popüler kitapların bir listesini sunuyor ve satıştaki öğeleri vurguluyor.

Aslında Eğlence Alanı ile ilgili olarak devrim niteliğinde hiçbir şey yok. Google, geçen yıl “önceki yıla göre yüzde 30 oranında daha fazla kişinin Android tablet kullanmaya başladığını” söyledi ve şirketin araştırması, insanların içerik keşfi konusunda giderek daha fazla yardım istediğini gösteriyor.

Android Eğlence Alanı ile ilgili ilk sorunlar

Ne var ki, Eğlence Alanı daha en baştan geniş bir yaygınlığa ulaşmayacak gibi görünüyor. Piyasadaki en popüler Android tabletleri üreten şirket olan Samsung, henüz Eğlence Alanı özelliğine uyum sağlamadı. Ancak önümüzdeki aylarda bu değişebilir; Google ve Samsung, yazılım üzerinde giderek daha yakın bir şekilde çalışıyor. Ancak şimdilik donanım üreticisi iş ortaklarının listesi oldukça küçük. Bunun nedeni kısmen, Eğlence Alanının doğrudan başlatıcıya entegre edilmiş olmasıdır, yüklediğiniz bağımsız bir uygulama değildir.

Diğer sorun, Netflix’in Eğlence Alanı içinde yer almamasıdır. Bu uygulama “Son kullanılan” uygulamalar satırında görünecek, ancak Netflix’in içeriği İzle bölümündeki önerilerin parçası olmayacak. Netflix’in Google TV’den uzaklaştığı ve genel olarak yapımlarının diğer hizmetlerle birlikte bir araya getirilip karıştırılmasından hoşlanmadığı düşünüldüğünde, bu hiç de şaşırtıcı sayılmaz.

Şirketler, uygulamalarının Eğlence Alanı içinde yer almasını sağlamak için iki yoldan birini tercih edebilir. Akış uygulamalarını Google TV’ye eklemek için çalışabilir veya Android geliştirici portalına gelen yeni kodla daha küçük değişiklikler yapabilirler.

Eğlence Alanı ile ilgilenmeyen Android tablet sahipleri, onu kapatabilirler. Tabii ki, burada takdir hakkı donanım üreticilerinde bulunuyor. Donanım üretici iş ortakları, müşterilerin bu özelliği tamamen devre dışı bırakıp bırakamayacağına karar verir. Google, tüm içerik önerilerini kontrol eder, ancak OEM’ler uygulamaları cihazlara önceden yükleyebildiğinden, siz içeri girip hizmetlerinizi özelleştirene kadar hangi videoların öne çıkacağını etkileyebilir.

Google, Eğlence Alanını konsept olarak çocuklar için yaşa uygun özellikler ve içerikler içeren bir portal olan Çocuk Alanı’na benzerlik gösteriyor. Ancak Eğlence Alanı, ailenin yetişkin üyeleri içindir. Google’ın tablet yazılımına yeniden odaklandığını görmek ilginç sayılır. Ancak tabletler, bu uzun süreli evden çalışma ve uzaktan eğitim döneminde bazıları için gerekli olduğunu kanıtladı. Google da, Eğlence Alanı ile eğlence tarafını biraz daha basit hâle getirmeye yardımcı olmak istiyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER