Teknoloji

Google’a yönelik Avrupa Birliği soruşturmasının açılıp açılmayacağı mart sonunda belli olacak

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:


Google’a Avrupa Komisyonu tarafından rekabeta aykırı davranışlarda bulunma suçlamasının resmi olarak yöneltilip yöneltilmeyeceği mart ayı sonunda belli olacak. Bu durum Avrupa Birliği’nin arama devine yönelik araştırmasını hızlandırdığının bir işareti sayılabilir. Avrupa Birliği Rekabet Komisyonu üyesi Joaquin Almunia, Reuters’a verdiği demeçte dava ekibinin yorumlarını ilk çeyreğin sonuna doğru beklediğini, bunun öncesinde ise birşey beklemediğini dile getirdi.

Google şu anda gayriresmi bir soruşturma altında bulunuyor. Avrupa Birliği tarafından oluşturulmuş olan bir ekip arama motorunun sektördeki ağırlığını kendi servislerini rakiplerine karşı ön plana çıkarmak için haksız şekilde tanıtıp tanıtmadığı inceleniyor. Soruşturmanın Kasım 2010’da başlamış olması nedeniyle resmi şikayetlerin gelmesinin biraz zaman alacağı dile getirilmişti. Şu anda Google aleyhine Avrupa Komisyonu’na yapılmış toplam on şikayet yer alıyor. Bu şikayetler içinde küçük şirketlerden gelenlerin yanında geçmişte rekabete aykırı davranışlarda bulunmakla suçlanmış ve bundan dolayı ceza da almış olan Microsoft da bulunuyor. Eğer Avrupa Birliği Google’ın gerçekten rekabete aykırı davranışlarda bulunduğuna kanaat getirirse, bu durumda arama devi küresel cirosunun yüzde 10’una varan oranda cezayla karşı karşıya kalabilir.

Google için tek soruşturma Avrupa’da açılmış değil. ABD’de de arama devine yönelik çeşitli incelemeler bulunuyor. Ayrıca son günlerde çıkan bir haber Amerikan Federal Ticaret Komisyonu’nun araştırmasının Google’ın arama sonuçlarına Google+’yı eklemesini de içine aldığını gösteriyor.

İlgili – Reuters

İLGİLİ HABERLER