Teknoloji

Google’a göre akıllı telefon işini beceremeyen Oracle Android’in başarısına göz dikti

Google, Oracle’ın Java ile ilgili olarak yönelttiği suçlamalara karşı savunmasında herhangi bir şeyi gizlemeden doğrudan meselenin üzerine gidiyor. Oracle Google’ın Java teknolojisini lisanslama gereği duymadan bilerek kullandığını iddia ederken, Google dile getirilen iddiaları açık kaynak kodlu işletim sisteminin başarısı üzerinden para kazanmayı amaçlayan düşüncenin ürünü olarak gördüğünü, Oracle’ın da kendi başına inovatif bir şeyler yapacak yeterlilikte olmadığını kanıtladığını kaydetti.

Oracle’ın patronu Larry Ellison’ın Sun’ın patronu Scott McNealy’ye 2009 yılında gönderdiği bir e-posta iletisini ortaya çıkaran Google, Oracle’ın amacının JavaFx üzerinde çalışacak bir mobil telefon uygulama paketi olduğuna dikkat çekti. Söz konusu e-posta mesajından Ellison’ın bu Java telefon yazılım platformunu Verizon gibi cep telefonu operatörlerine lisanslama gibi bir fikrinin bulunduğu da anlaşılıyor.

Ancak bu plan istendiği gibi işlemedi. Sun Java dilini halka açık tutma girişimlerine son verdi, Google da Android’i Java temellerinin üzerine oturttu. Arama motorunun iddiasına göre Oracle, Google’ın bu kullanımını kamuoyu önünde onayladı, bu da Oracle’ın şikayetini komik duruma düşürüyor.

Oracle CEO’su Larry Ellison şirketinin Palm veya RIM’i satın alıp akıllı telefon endüstrisine doğrudan girmeyi düşündüğünü itiraf etmişti. Ellison mahkemede verdiği ifadede akıllı telefon işine girme ve bu alandaki herkesle rekabet etme gibi bir fikrinin olduğunu, bu fikrin üzerinde çalışma yapıldıktan sonra kötü bir fikir olduğu kanısına varılıp vazgeçildiğini kaydetti.

İlgili – Slashgear

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER