Teknoloji

Google’dan YouTube yapımcılarını yakından ilgilendiren vergi değişikliği

youtube shorts para kazanma
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Google YouTube yapımcılarının elde ettiği kazançla ilgili önemli bir değişikliğe gidiyor. Özellikle ABD dışındaki yapımcıları yakından ilgilendiren bu gelişmeyle ilgili bilgilendirmeler yapımcılara gönderilmeye başlandı.

Google en erken Haziran 2021’den itibaren, ABD dışındaki içerik üreticilere yapılan ödemelerden ABD’deki kazançlarına ilişkin vergileri kesmek zorunda kalacağını kaydetti. Bu nedenle şirket birkaç hafta içinde, yapımcıların kazançlarından kesilecek doğru vergi miktarını belirlemek için AdSense üzerinden vergi bilgilerinin gönderilmesini isteyecek. Yapımcıların vergi bilgilerini 31 Mayıs 2021’e kadar sağlaması gerekiyor. Aksi durumunda Google, dünya genelindeki toplam kazançtan yüzde 24’e varan kesinti yapmak zorunda kalacak.

Bir YouTube yapımcısıysanız ne yapmanız gerekiyor? 

Google, önümüzdeki birkaç hafta içinde yapımcılara, AdSense üzerinden vergi bilgilerini göndermelerini isteyen bir e-posta gönderecek. AdSense online vergi aracı, ABD vergilerinin yapımcı için geçerli olup olmadığını belirlemek üzere altı adımda birtakım sorular soracak. Google, bu değişiklikler hakkında daha fazla bilgi edinmek ve hazırlamanız gereken vergi bilgilerinin listesini görmek için lütfen Yardım Merkezi‘ni ziyaret edebileceğinizi belirtiyor..

Google neden böyle bir değişiklik yapıyor?

Google, ABD Milli Gelirler Yasası’nın 3. Bölümü uyarınca ABD dışında para kazanan tüm içerik üreticilerden vergi bilgileri toplamakla ve ABD’deki izleyicilerden gelir elde etmeleri halinde söz konusu içerik üreticilerin kazançlarından vergi kesintisi yapmakla yükümlü olduğunu belirtiyor.

ABD dışındaki içerik üreticilerle ilgili olarak, Hizmet Şartlarını yakında güncelleyeceğini söyleyen Google, söz konusu güncellemeler yapıldığında, YouTube’dan elde edilen kazançların ABD vergileri bağlamında imtiyaz hakkı olarak değerlendirileceğini kaydetti. Bu değişiklik de, yapımcı kazançlarının nasıl vergilendirildiğini etkileyecek ve Google, ABD yasaları uyarınca vergi kesintisi yapmak zorunda kalacak.

YouTube yapımcılarının vergi bilgileri sağlaması durumunda, ABD vergileri yalnızca AdSense’ten elde edilen ABD’deki aylık kazançlar (reklam görüntülemeleri, YouTube Premium, Super Chat, Super Stickers ve Kanal Üyelikleri aracılığıyla ABD’deki izleyicilerden elde edilen gelir) için geçerli olacak. Vergi bilgilerinin sağlamaması durumunda ise vergi oranı için varsayılan olarak daha yüksek bireysel yedek stopaj oranı (dünya genelindeki kazançların yüzde 24’ü) geçerli olacak. Yani, normale göre daha yüksek bir kesintiyle karşılaşabilirsiniz, üstelik bu kesinti sadece ABD’den gelen kazançlar için değil, dünya genelindeki kazançlar için geçerli olacak.

İLGİLİ HABERLER