Teknoloji

Google YouTube videolarının altında alışveriş bağlantılarını test ediyor

youtube sıra

Google YouTube videolarının altında alışveriş bağlantılarını test etmeye başladı. Şirket böylelikle alışveriş faaliyetlerini güçlendirmeyi hedefliyor. The Information‘da yer alan habere göre, YouTube videoların altında fiyatlarıyla birlikte çeşitli ürün tavsiyelerinde bulunuyor.

Nike tarafından yayınlanan bazı videoların altında bu test reklamları gösterilmeye başlanmış gibi görünüyor. Bu reklamlara tıklatıldığında kullanıcılar Google Express mağazasına yönlendiriliyor ve alışveriş süreci tamamlanıyor. The Information’da yer alan habere göre, Express’e katılan satıcıların sayısı da her geçen gün artıyor. Google bir süre önce de görsel aramalarında alışveriş yapılabilen reklamları test etmeye başlamıştı. Google’ın hem YouTube hem de görsel arama reklamlarıyla alışveriş alanındaki etkinliğini artırmayı hedeflediği söylenebilir.

Google’ın çatı şirketi Alphabet, Pixel telefonlar ve Home serisi hoparlörler gibi fiziksel ürünlerin satışına dikkat çekmiş ve bu alanda büyüme potansiyeli olduğunu belirtmişti. Önemli rakiplerinden Amazon’un da reklam pazarındaki etkinliğinin artması, Google’ı kendi bölgesinin sınırlarını çizme konusunda harekete geçirmiş gibi görünüyor.

Google Express aracılığıyla satılan ürünlerden komisyon alsa da, perakende pazarında Amazon’a karşı hâlâ oldukça geride. Express’in 2018’deki geliri 1 milyar doların biraz altında kalırken, Amazon sadece Kuzey Amerika’da perakende pazarında 141 milyar dolar gelir elde etmişti.

Google YouTube aracılığıyla geçmişte de bazı satış girişimlerinde bulunmuştu. Şirket geçtiğimiz yıl kanal sahiplerine videolarının altına ürünleri için satış bağlantısı ekleme imkânını sunmuştu. Google’ın böylelikle son hamlesi için bir ön hazırlık yaptığı söylenebilir. Ancak şirketin e-ticaret cephesinde adımlarını atarken dikkatli olması gerekiyor. Avrupa Birliği, 2017’de Google’a arama sonuçlarında kendi ürünlerini öne çıkardığı için 2.7 milyar dolar ceza kesmişti.

İLGİLİ HABERLER