Teknoloji

Google popüler YouTube kanalları üzerindeki denetimini sıkılaştırıyor

youtube mobil

google youtubeGoogle YouTube üzerindeki kontrolünü biraz daha sıkılaştırmaya hazırlanıyor. Bloomberg’in haberine göre, şirket Google Preferred adını taşıyan üst sınıf reklam programında birlikte çalıştığı YouTube kanallarını çok daha yakından denetleyecek. Kaynaklar, şirketin bu denetim sürecinde hem gerçek moderatörlerden hem de otomatik öğrenme teknolojinden yararlanacağını belirtiyor. Bu incelemelerden elde edilecek veriler, Preferred programına uygun olmayan video ve kanalların tespitinde kullanılacak.

Google’ın bu kararının altında hem reklam verenlerin endişeleri hem de son zamanlarda yaşananlar rol oynamış gibi görünüyor. Bazı şirketler, reklamlarının çocuklara yönelik uygunsuz davranışlar içeren videolarda gösterilmesi üzerine YouTube reklamlarını dondurmuştu. Platformun yıldızlarından Logan Paul’ün bir cesedi gösteren videoyu yayınlaması da sert biçimde eleştirilmişti. Bu eleştirilerden Paul kadar YouTube da nasibini almıştı.

Google Preferred programına ABD’de 18-34 yaş grubu kullanıcılar arasında en popüler olan YouTube kanallarını alıyor. Şirket, bu programda en çok etkileşim yaratan ve markalar için en güvenli içeriklerin bulunduğunu belirtiyor. Ancak Logan Paul’ün yayınladığı video, video paylaşım sitesinin bu taahhüdüne ciddi bir darbe vurmuş gibi görünüyor. Paul, videoyu çok sayıda kişiye erişmesinin ardından kendi inisiyatifiyle kaldırırken, videonun kopyaları hâlâ platformda bulunabiliyor.

Google YouTube üzerinde denetimi sıkılaştırma kararını Logan Paul olayından önce almış olabilir

Google geçtiğimiz ay moderatör ekibinin büyüklüğünün 10 bin kişiye ulaştığını açıklamıştı. YouTube videoları üzerindeki denetimin sıkılaştırılması ve bu denetimde gerçek moderatörlerin kullanılacak olması, şirketin daha sıkı denetim politikasını Logan Paul olayından önce tasarladığını düşündürüyor. Ancak bu kararın etkisini ilk yaşayan isim de Logan Paul oldu. Paul’ü Preferred programından çıkaran Google, Paul ile yapacağı YouTube Red projelerini de dondurdu.

İLGİLİ HABERLER