Teknoloji

Google arama sonuç sayfası için yeni renk denemesi yapıyor

google yeni tasarım

google yeni tasarımGoogle arama sonuçları sayesinde internet tarihinin belki de kullanıcılar tarafından en çok test edilen web sitelerinden bir tanesi. Bu nedenle Google’ın bu ödüllü mücevheri üzerinde küçük ama dikkat çekici bir oynama yapması biraz sürpriz oldu. Google, arama sonuç sayfasının tüm bağlantı renklerini siyaha çevirmeyi denedi.

Google’ın ana sayfasında bulunan arama kutucuğuna bir kelime veya terim yazan kullanıcıların büyük bir kısmı sayfa başlıklarının mavi, URL’lerin ise yeşil renge sahip olduğu 10 adet sonuç bağlantısı görürlerken, bazı kullanıcılar sayfa başlıklarının siyah renkte olduğu arama sonuç sayfalarıyla karşılaştı. Özellikle internet tarayıcısı gizli dolaşma modunda başlatılıp, yani tüm çerezler devre dışı bırakılıp, Google’da arama yapıldığında bu deneme sayfası kullanıcıların karşısına çıktı.

Bu karşılaştırmalı testin kullanıcıların siyah renkli arama sonuçlarına mavi renkli arama sonuçlarından daha fazla sayıda tıklayıp tıklamayacaklarını görmek için mi yapıldığı bilinmiyor. Arama motoru çeşitli renklerde arama sonuç sayfalarını yüz milyonlarca web kullanıcısıyla birlikte test etmekle ün kazanmıştı. Geçen yıla kadar, şu anda mavi renkte olan navigasyon sekmesi sadece küçük bir kırmızı çizgiyle işaretleniyordu. 2009 yılında ise Google Gmail ve arama sonuç sayfası reklamları için 41 farklı mavi tonunu test etmiş ve buna göre yaptığı değişim sonucunda reklam gelirlerinde yıllık 200 milyon dolarlık ek gelir elde etmişti.

Google konuyla ilgili olarak arama sonuç sayfasının tasarımıyla ilgili olarak sürekli küçük ölçekli deneyler gerçekleştirdiklerini kaydetti. Siyahın mavinin yerini alıp almayacağına karar verilmediğini de belirtti. Yeni bağlantı renginin ne olacağına Google’ın test sonucunda elde edeceği tıklama oranları karar verecek. Ancak Google’ın yapmış olduğu bu test basit şekilde sadece renklerle veya gösterilecek bağlantının türüyle, hangi kullanıcının hangi bağlantıyı göreceğiyle ilgili değil gibi görünüyor. Eğer bu test belirli bir kullanıcı grubunun ötesine geçerse, Google’ın arama sonuç sayfası yıllar boyunca gördüğü en büyük radikal değişimlerden birisine daha tanık olabilir. Aslında Google arama sonuç sayfalarında yıllar boyunca önemli değişiklikler yaptı, sadece sayfa adı ve URL bağlantı renklerini değiştirmekle sınırlı kalmadı. Bugün belirli bir anahtar kelime veya terim için arama yaptığınızda sonuç bağlantılarının ötesinde birçok farklı içerikle karşılaşmak mümkün oluyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER