Teknoloji

Google yapay zekâ tabanlı yeni bir arama motoru geliştiriyor

google chatgpt israil

Yapay zekâ alanında Microsoft ve OpenAI’ın güçlü teknolojilerine yanıt vermek zorunda kalan Google, bunun için kolları sıvamışa benziyor. İnternet devi, “tamamen yeni” ve yapay zekâ destekli bir arama motoru geliştirmeye hazırlanıyor. The New York Times’ın haberine göre, Google yapay zekâ destekli yeni arama servisini oluşturma çalışmalarının henüz ilk aşamalarında.

Google’ın yeni arama motorunun yapay zekâ yardımıyla kullanıcının ne isteyeceğini öngörmeye çalışacağı ve böylelikle “çok daha fazla kişiselleştirilmiş bir deneyim” sunmayı hedeflediği belirtiliyor. Proje için net bir zaman çizelgesinin olmadığının altı çizilirken, Google’ın mevcut arama motoru için “Magi” kod adı altında bir dizi yapay zekâ özelliği hazırladığı biliniyor.

Google’ın geliştirmekte olduğu özellikler arasında, yazılım mühendisliği sorularını yanıtlayabilen ve kod parçacıkları oluşturabilen bir sohbet robotu yer alıyor. Şirket ayrıca, insanların sohbet botuyla konuşarak müzik aramasına olanak tanıyan bir özelliği deniyor. The New York Times’ın haberinde şirketin yeniden tasarım için 160’tan fazla çalışanı görevlendirdiği belirtildi.

Geliştirme aşamasında olan bir diğer yenilik ise “Searchalong” olarak anılan bir Chrome özelliği. Bu özellik bir sohbet robotunun bağlamsal bilgiler sunmak için okunan web sayfasını taramasına izin veriyor. Örneğin, Airbnb’de kalacak bir yer arıyorsanız, sohbet robotundan planlanan konaklama yerinizin yakınındaki gezilecek ve görülecek yerleri söylemesini isteyebilirsiniz.

Google yapay zekâ tabanlı başka özellikler de hazırlıyor. İnternet devinin diğer deneysel özellikleri ise “GIFI” ve “Tivoli Tutor” adlarıyla anılıyor. Bu özellikler, kullanıcıların Google Görsel Arama’dan resimler oluşturmasını istemesine ve yeni bir dil öğrenmek için bir sohbet robotuyla sohbet etmesine olanak tanıyor. Söz konusu özelliklerin büyük kısmının demosunun daha önce Google tarafından yapıldığının veya Duolingo gibi başka platformlarda mevcut olduğunu belirtmekte fayda var. Örneğin, görsel oluşturma özelliği hâlihazırda Google Slaytlar uygulamasında mevcut.

Google yapay zekâ destekli arama deneyimi için düzenli olarak yeni özellikler duyuracak

Google yapay zekâ destekli arama deneyimini güçlendirecek Magi’yi büyük ihtimalle mayıs ayında duyuracak. Şirketin sonbaharda da ekstra yeni özelliklerin duyurusunu yapması bekleniyor. İnternet devinin Magi’nin yeteneklerini ilk olarak ABD’de 1 milyon kişiye sunmayı ve yıl sonu itibarıyla bu sayıyı 30 milyona çıkarmayı planladığı söyleniyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER