Teknoloji

Google yapay zekâ çalışmalarında ahlaki sorumluluğun unutulmamasını istiyor

google ses

Google yapay zekâ çalışmalarında etik değerlerin unutulmaması için Facebook ve Stanford Üniversitesi gibi kuruluşlarla güç birliğine gidiyor. Şirket, “Gelişmiş Teknoloji Dış Danışma Konseyi” adını verdiği bir organizasyon kurdu. Yapılan açıklamada, konseyin yapay zekânın sorumlu gelişimi ve kullanımı için çalışacağı belirtildi.

Konsey; yüz tanıma ve adil özdevinimli öğrenme gibi ahlaki konular üzerine yoğunlaşacak. Konseyin içinde farklı disiplin ve deneyimler üzerinde uzmanlaşan ekipler de bulunacak.

Konseydeki mevcut danışman kadrosunun üyeleri arasında yapay zekânın teknik boyutlarının üstüne çalışan uzmanların yanı sıra ahlak, gizlilik ve siyasi katmanları üzerinde uzmanlaşmış isimler de yer alıyor. Konseyin üyelerinin farklı bölgelerden gelmesi de dikkat çekiyor. Hong Kong ve Güney Afrika’daki yapay zekâ uzmanları da konseyde görev yapacak.

Konseyin ilk toplantısı önümüzdeki ay gerçekleştirilecek. Bu toplantının ardından 2019 bitmeden üç toplantının daha yapılması planlanıyor. Google bu toplantılarda yapılan konuşmaların detaylarını kamuoyuyla paylaşacak. Şirket, konseyin üyelerinin genelleştirilebilir bilgileri mevcut üyelerle de paylaşılmasını istiyor. Böylelikle tüm teknoloji endüstrisinin gelişmesi amaçlanıyor.

Google yapay zekâ çalışmalarında işin ahlaki boyutuna odaklanacağının sözünü Amerikan ordusunun Maven isimli projesine dahil olmasının ardından vermişti. Şirket, kurulmasına öncülük ettiği konseyle atacağı adımların denetlenmesine açık olduğunu gösteriyor.

İLGİLİ HABERLER