Teknoloji

Türkiye bu yıl Google’da “yapay zekâ” arıyor

google chatgpt israil

Yapay zekâ dünyanın dört bir yanında insanların ilgisini çekmeyi başarmış durumda. Teknolojiyle normalde pek fazla haşır neşir olmayan insanlar bile yapay zekânın getirdiği fırsatları merak ediyor ve bunlardan yararlanmak istiyor. Google yapay zekâ hakkında Türkiye’de yapılan aramaların çok büyük ölçüde arttığını belirtirken, insanların farklı amaçlar doğrultusunda yapay zekâdan yararlanmaya hazır olduğunu da gözler önüne seriyor.

İnternet devi tarafından verilen bilgiye göre, “Yapay zekâ ile CV hazırlama” terimiyle yapılan aramalar bu yıl yüzde 5000’in üzerinde artış gösterdi. Yapay zekâ ile müzik yapma”, “Yapay zekâ ile slayt yapma”, “Yapay zekâ ile web sitesi oluşturma” ve “Yapay zekâ ile metin yazma” terimleriyle yapılan aramalarda da aynı artış gözlemlendi.

Google’ın paylaştığı en güncel arama trendleri, Türkiye’deki insanların 2023’te daha önce olmadığı kadar yapay zekâ araması yaptığını gösteriyor. Konuyla ilgili aramalar geçtiğimiz yıla kıyasla yüzde 230 oranında artarken, on yıllık ortalama ise yüzde 1200 oranında yükseldi.

Trend olan sorgular arasında “Yapay zekâyı nasıl kullanabilirim” (geçen yıldan bu yana yüzde 1190 artış), “Yapay zekâ soruları nasıl sorulur” (yüzde 5000 artış) ve “Yapay zekâ hangi alanlarda kullanılıyor” (yüzde 200 artış) yer alıyor. “Nasıl yapay zekâ uzmanı olunur” aramaları da yüzde 180 oranında artarak popüler olan aramalar arasında yer aldı.

Google Türkiye Ülke Direktörü Mehmet Keteloğlu Türkiye’de yapay zekâ sorgularının artmasını şu sözlerle değerlendirdi: “Dünyanın dört bir yanında insanlar zaten her gün sorumlu yapay zekâ tabanlı araçları kullanıyor ve bunlardan yararlanıyor. Teknolojik ilerlemenin hızı artıyor ve bu atılımları görmek heyecan verici. Ürün ve hizmetlerinde yapay zekâyı kullanan bir şirket olarak bunu doğru şekilde yapmaya özen gösteriyoruz. Türkiye’deki arama sorgularından hareketle insanların yapay zekâya yoğun ilgi gösterdiğini görmek mutluluk verici. Türkiye’de yapay zekâya yönelik aramaya ilgi 2023’te şimdiye kadar tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Ayrıca trendler, Türkiye’deki insanların yapay zekâ aracılığıyla kariyerlerini geliştirmeye ve yeni beceriler öğrenmeye giderek daha fazla ilgi duyduklarını gösteriyor.”

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yapay zekâya yönelik aramaya ilgi büyük oranda arttı. Türkiye de dahil olmak üzere Avrupa, Orta Doğu ve Afrika’daki kilit pazarlarda “yapay zekâ” aramaları yıldan yıla 3 kat artması bunun en büyük kanıtı. Türkiye’de “yapay zekâyı uygulama” sorgusu son bir yılda yüzde 300 oranında artış gösterirken “yapay zekâ nedir” sorgusu yüzde 50’nin üzerinde arttı. 

Google yapay zekâ teknolojisinin getirdiklerinden nasıl yararlanıyor?

Google yapay zekâ kullanımının yolları üzerinde uzun süredir çalışıyor. İnternet devi, 2018’de yararlı kullanım ve zarardan kaçınmaya yönelik Yapay Zekâ İlkeleri’ni belirlemiş ve bu konuda adım atan ilk şirketlerden biri olmuştu. Yeni ürün ve hizmetler geliştirirken de bu ilkelerden yola çıkarak geliştirmeler yapılıyor. Google’ın en çok bilinen ürünleri arasında yer alan Arama, Çeviri, Haritalar gibi pek çok ürününde  yapay zeka kullanımı var. Google, aynı zamanda yapay zeka hizmeti Bard’ı Türkiye dahil pek çok ülkede Türkçe de dahil olmak üzere  pek çok yeni dil desteği ile Temmuz ayında kullanıma sunmuştu.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER