Teknoloji

Google Yandex’in şikayeti nedeniyle Rusya’da tekel soruşturmasıyla karşı karşıya

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Google Personal Search

Google yakında faaliyetleri nedeniyle yeni bir tekel soruşturmasına daha maruz kalabilir. The Guardian’da yer alan habere göre, Rusya’nın rekabet kurumu Android için gelen bir şikayet üzerine Google’ı inceleme altına aldı. Şikayetin arkasında ise Rusya’nın arama trafiğinin yarıdan fazlasını kontrol eden Yandex’in imzası bulunuyor. Google Rusya arama pazarının yaklaşık yüzde 25’ini kontrolü altında tutsa da, Android’in popülaritesi sayesinde Yandex ile olan mücadelesinde elini kuvvetlendiriyor.

Yandex’in şikayetinde Google’ın Android’de kendi uygulamalarına avantaj sağladığı ve rakip uygulamaların Android telefonlarda ön yüklü olarak gelmesini engellediği belirtildi. Rusya’da bazı mobil operatörlerin telefonlarında kendi uygulamalarını ön yüklü sunmak isteyen Yandex bu konuda bazı girişimlerde bulunmuş, ancak bu girişimlerden sonuç alamamıştı.

Daha önce de tekel soruşturmalarına maruz kalan Google’ın başını özellikle Avrupa Birliği bir hayli ağrıtmıştı. Android’in açık kaynaklı bir yapıya sahip olması, işletim sistemini aramaya kıyasla daha zorlu bir hedef haline getiriyor. Android için daha önce ABD’de başlatılan tekel soruşturmasından bir sonuç çıkmamıştı.

İLGİLİ HABERLER