Teknoloji

Google yalan haber ile mücadele için 300 milyon dolar harcayacak

rekabet kurumu google
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

google yalan haberTıpkı Facebook ve Twitter gibi, Google da yanlış bilginin yayılması konusundaki rolü nedeniyle suçlanıyor. Bu suçlamalara karşı harekete geçen internet devi, problemi çözmek için çeşitli adımlar atıyor. Bu doğrultuda son birkaç aylık süre içinde haber doğrulama organizasyonlarıyla işbirliğine giden, yayıncı bilgilerini daha geniş biçimde gösteren, güvenilir yayıncı ikonlarını kullanıma sunan ve ve kısa haber özetlerini yenileyen şirket, bu adımları yeterli bulmamış gibi görünüyor. Google yalan haber ile mücadelesini sıkılaştırmak için yeni adımlar atmaya ve daha fazla maddi kaynak ayırmaya hazırlanıyor.

Google News Initiative (Google Haber Girişimi) adında yeni bir programı hayata geçiren Google, gazetecilik için iş modellerinde yaşanan şiddetli değişime dikkat çekti. Teknolojinin hızlı değişiminin tüm kurumları tempoya uymaya zorladığını belirten şirket, haber endüstrisini de bu dönüşümün parçaları arasında saydı.

Google Haber Girişimi, faaliyetlerini üç ana hedef çerçevesinde yürütecek. Bu hedefler şu şekilde sıralanıyor: Gazeteciliğin kalitesini artırmak ve güçlendirmek, sürdürülebilir büyüme sağlayabilmek adına gazetecilik için iş modelleri geliştirmek ve teknolojik inovasyon ile basın yayın kuruluşlarını desteklemek.

Google söz konusu hedeflerden ilkine ulaşmak adına Disinfo Lab isimli bir platform oluşturdu. Disinfo Lab, son dakika gelişmelerinde ve seçimlerde yanlış ve yanlı bilgilerin yayılmasını engellemek için çalışıyor. Harvard Üniversitesi bünyesindeki First Draft projesine de dahil olan Google, Stanford Üniversitesi’ne bağlı Poynter Enstitüsü’yle de işbirliği yapıyor. İnternet devi, Local Media Association’ın gençler arasında dijital okuryazarlığı artırmak adına başlatılan MediaWise isimli projeye de destek veriyor. Kendi algoritmalarını da değiştiren Google, özellikle flaş haberler konusunda daha güvenilir kaynakları öne çıkaracak.

Google, “Subscribe with Google” adını verdiği yeni bir servisle medya kuruluşlarına abone olma sürecini de sadeleştirecek ve hızlandıracak. Ayrıca bir otomatik öğrenme modeli geliştiren şirket, yayıncılara yayınlarına abone olmak isteyen ziyaretçilerin tespiti konusunda yardımcı olacak. Buna ek olarak yeni bir panel oluşturan internet devi, haber kuruluşlarının kitlelerini daha iyi tanımalarına katkı sağlayacak. Outline adını taşıyan açık kaynaklı araç ise yayın organlarının kendi VPN sunucularını oluşturmalarına yardımcı olacak.

Google yalan haber ile mücadele adına attığı bu adımlar için önümüzdeki 3 yıl boyunca 300 milyon dolarlık bir kaynak ayırdı. Şirketten yapılan açıklamada, Google Haber Girişimi ile haberin ve kaliteli gazeteciliğin Google adına öncelikli konulardan birisi olduğunun vurgulandığı belirtildi. Ortak çalışmanın önemine de dikkat çeken Google, daha güçlü bir gazetecilik için haber kuruluşlarıyla birlikte çalışmayı sürdüreceğinin de altını çizdi.

İLGİLİ HABERLER