Teknoloji

Google G Suite yola Google Workspace olarak devam edecek

google workspace

Google ofis uygulamaları seti için kapsamlı bir marka ve tasarım değişikliğine gidiyor. G Suite bundan böyle yola Google Workspace adı altında devam edecek. Yeni marka stratejisi Gmail, Dokümanlar, Meet, Tablolar ve Takvim uygulamalarını kapsıyor. Bu servislerin birbirlerine daha entegre çalışmasını sağlayacak özellikler sunan Google, fiyat politikasında da değişikliğe gidiyor. Şirket, Business Plus adı altında daha fazla cihaz yönetimi özelliği barındıran bir paket daha sunuyor.

Google Workspace’le birlikte sunulan yeni özelliklerden biri, ortak çalışılan belge üzerinde sohbet penceresi açılabilmesi. Bu sayede mevcut sekmeyi terk etmeden belge hakkında konuşmaya devam edilebiliyor. Google Dokümanlar’da ise kullanıcılar birbirlerinin imleçlerini takip etmek veya bir sohbet penceresi açmak yerine belgede aktif olan herkesin katılabileceği bir video görüşme başlatabilecek.

Farklı uygulamaların küçük parçalarını diğerlerlerine yerleştirmek tamamen yeni bir fikir değil. Microsoft da Office’te Fluid çerçevesiyle bunu yapmaya çalışıyor. Google’ın da Google Workspace’te benzer özellikler sunması, şirketin Microsoft’a meydan okumaya hazırlandığını gösteriyor.

google workspaceGoogle daha önce bu doğrultuda başka adımlar da atmıştı. Google Meet’in Gmail’e entegre edilmesi söz konusu adımların en önemlilerinden birisiydi. Google şimdi kullanıcıları başka bir sekmeye geçmeye ihtiyaç duymayacaklarına ikna edecek, tam entegre bir deneyim sunmaya hazırlanıyor. Bu yenilikler her şeyin masaüstündeki bir Gmail sekmesinden erişilebilir olacağı anlamına gelmiyor. Ancak kullanıcılar her uygulamada diğerindeki unsurları görebilecek.

Bu entegrasyonun bazı küçük örnekleri şimdiden kullanıma sunuluyor. Workspace uygulamalarında çalışılan dokümana yerleştirilmiş diğer belgelerin küçük ön izlemelerini görmek mümkün olacak. Google, bir kişiden “@” işaretiyle bahsedilince ortaya çıkan “Smart Chip” isimli kişi kartlarının kullanım alanını da genişletecek.

Google Workspace ilk etapta masaüstü odaklı olacak

Sohbet penceresinden belge oluşturma veya sunum üzerinden video görüşme başlatma gibi daha iddialı özellikler ise önümüzdeki aylarda kullanıma sunulacak. Google’ın bu yeni yaklaşımı ilk etapta masaüstü odaklı olarak ilerleyecek. Mobil tarafta bu kadar sıkı bir entegrasyon olmayacak.

Google Workspace uygulamaları için renkli ikonlar sunuyor. Gmail ve Google Takvim gibi uygulamaların alışılagelmiş logolarının Workspace ile birlikte çok renkli hâle gelmesi fazlasıyla dikkat çekiyor. Söz konusu logoların Workspace dışında da kullanılacağını belirtmekte fayda var.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER