Eğlence

Google WebM video formatını korumak adına MPEG LA ile lisans anlaşmasına vardı

Google ve MPEG LA arasında WebM video formatı nedeniyle uzun zamandır yaşanmakta olan anlaşmazlık nihayet sona erdi. İki taraf video sıkıştırma işlemiyle ilgili birkaç patenti kapsayan bir lisans anlaşmasının altına imza attı.

google-logo

Şu anda video kodlayıcılarının kralı konumundaki H.264 teknolojisinin arkasındaki kuruluş olan MPEG LA, Google’ın WebM standardının bir parçası olan VP8 video kodlayıcısının kendisi tarafından lisanslanan teknolojiler arasında yer alan H.264 teknolojisini ihlâl ettiğini iddia etmişti. Anlaşılan o ki, iki şirket ortak bir noktada nihayet buluştu ve sonuç olarak WebM video formatı patent sorunlarından kurtulmuş oldu. Artık video üreticileri herhangi bir yasal endişe duymaksızın işlerinde WebM video formatından yararlanabilirler.

Bu arada anlaşma hem VP8’i hem de kodlayıcının önceki nesillerini kapsıyor. Ayrıca Google söz konusu teknikleri VPx ailesinin bir neslinde daha kullanabilecek. Google’ın VP9’u Chromium web tarayıcısına çoktan entegre ettiğini dikkate alırsak bu şart önem kazanıyor.

Anlaşma Google’ın kendi belirlediği standartları yaymak adına patent davalarıyla uğraşmak yerine belirli bir ücret bile ödemeyi göze aldığını ortaya koyuyor.

İlgili >> Engadget, The Verge

İLGİLİ HABERLER