Manşetler

Google web’ini yerelleştirmeye çalışan Kazakistan’a resti çekti

Google için başağrılarına neden olan tek ülke Çin değil. Görünüşe göre, Kazakistan’ı da bu kategori içinde değerlendirmek gerekiyor. Arama devi bu ülkedeki kullanıcıların google.kz alan adı için yaptıkları talepleri google.com genel sayfasına yönlendirmeye karar verdi. Bunun da Kazak kullanıcıların arama kalitesinde düşüşe neden olacağı belirtildi. Kazakistan’ın idari yetkilileri .kz uzantılı alan adına sahip tüm sitelerin ülke sınırları içinde barındırılmasını zorunlu kıldığı için Google bu kararı almak zorunda kaldı.

Konuyla ilgili olarak konuşan “Google’ın araştırma ve sistemler altyapısından sorumlu kıdemli başkan yardımcısı Bill Coughran “Şu anda, kullanıcılar herhangi bir alan adımız üzerinden arama yaptıklarında, sistemlerimiz gelen bu talepleri otomatik olarak, mümkün olan en hızlı şekilde elden geçiriyor.” dedi. Ancak web içinde sınırlar yaratmanın kendileri için sadece ağ verimliliği problemleri yaratmayacağını, ayrıca kullanıcı gizliliği ve serbest anlatım için de önemli sorunlar doğuracağını dile getirdi. Coughran, Google’ın parçalanmış bir Internet yapısına yardımcı olmak için birşey yapmak istemediğini vurguladı.

Google 2010’da da benzer bir karar almış, Çin Hükümeti’nin baskılarına karşı koyarak arama sonuçlarını filtrelemeyi reddetmiş ve google.cn alan adına gelen istekleri google.com.hk adresindeki Hong Kong versiyonuna yönlendirmişti. Google ile Çin arasındaki sürtüşme çeşitli korsan saldırı olayları ile hâla devam ediyor.

Türkiye’nin de Google ile arası pek iyi sayılmaz, limoni bir durumun olduğunu söyleyebiliriz. Vergi konusunda hükümetle sorunlar yaşayan Google, geçen hafta vergi affından yararlanmak için buradaki yetkili makamlara başvuruda bulunmuştu. Bunun yanı sıra, başta YouTube ve Blogger olmak üzere arama devinin çeşitli servislerine zaman zaman mahkemece erişim engelleme kararları veriliyor.

İlgili – Google Blog

İLGİLİ HABERLER